En programserie som jag börjat följa är Uppdrag Missbruk på TV4 Fakta, det sänds varje torsdagkväll samt att repriser visas under veckorna. Det är en otroligt intressant men väldigt tung serie om människor som hamnat väldigt snett i livet och utvecklat ett missbruk. Missbruket kan vara alkohol, droger eller matmissbruk.

Programmen är upplagda likadant: en person luras att tro att man gör en dokumentär om missbruk och följer denna person under programmets gång med intervjuer om deras uppväxt och liv som varvas med intervjuer man genomfört med familjen. I slutet av programmet så samlas familjen för att prata med sin familjemedel och erbjuder henne/honom, tillsammans med hjälp av en professionell guide, hjälp.

Missbrukaren får åka iväg på behandling under några månader och inte sällan möts man av en sluttext som berättar att personen hoppat av behandlingen och återgått till sitt missbruk. Det är otroligt jobbigt. Idag såg jag ett program med en kille som missbrukat heroin i nästan tio år, han var otroligt motvillig till hjälpen men valde till slut att åka iväg till behandlingshemmet.

Man fick se en intervju med honom där han varit ren i 62 dagar, han hade rakat sig och pratade om hur skönt det var att inte vara neddrogad och helt borta i huvudet utan att faktiskt kunna känna någonting. Någon månad efter att han lämnat behandlingshemmet så fick han ett återfall och därefter fanns det ingen återvändo. Så otroligt jobbigt, ibland önskar jag att det gick att göra mer än bara titta på.