Åka till Tjernobyl och Pripyat

Jag hade tänkt skriva ned vad Tjernobyl är, vad Pripyat är för ställe, hur man tar sig dit och varför man ska åka dit – för alla som är nyfikna och intresserade! Jag delar upp det hela i två delar, så slipper ni läsa ett enormt inlägg och jag slipper skriva båda på en kväll…

Om du är ens det minsta äventyrssugen och vill uppleva något extra så bör du ta dig en titt på urban exploring. Urban Exploring eller UE handlar om att utforska övergivna, stängda, bortglömda eller förstörda objekt eller städer. En light-verison kan vara att besöka en gammal industrilokal, en seriösare variant kan vara att åka runt i landet och söka övergivna samhällen.

Ett tacksamt och väldigt intressant objekt är staden Pripyat, som jag skrivit om tidigare. Det är staden som byggdes kring kärnkraftverken Tjernobyl, för att husera de som jobbade kring verken, deras familjer och alla andra som såg till att hålla staden vid liv. De flesta vet nog om att det inträffande en mycket allvarlig kärnkraftverksolycka 1986 i en av Tjernobyl-reaktorerna, något som kom att förändra omvärldens syn på energihantering och säkerhet för all framtid.

Staden står sedan 25 år helt öde och går att besöka, antingen som privatperson eller genom att man bokar en guidad tur. Om du talar ukrainska bra och inte har några problem med att fylla i drivor med blanketter så kan du åka dit själv men vad jag förstått så måste ändå en guide anlitas för att försäkra att man inte stjäl eller vandaliserar. Enklare är det alltså att boka en guidad tur med någon av de många bolagen som sysslar med just detta.

Sjukt nog så är det otroligt enkelt att boka en sagd guidning. Jag har använt siten Solo East Travel. Där väljer man vilken dag man vill åka med på rundturen, betalar 50 USD i förskott som bokningsavgift och sen är det bara att åka till Kiev. Turbussen avgår från Kievs centrum och biljetten betalas innan avgång, därefter flyter allting på i en mycket trimmad manér. Man ankommer till staden Chornobyl eller Tjernobyl som den heter på svenska där man kort briefas om var man är och vad det innebär att vara inom den 30 mil avstängda zonen.

Det enda som behövs därefter är att alla som vill följa med skriver på ett dokument där man bekräftar att man mottagit information om natur och omständigheter, för att arrangörerna inte ska hållas ansvariga utifall att man lyser i mörkret på vägen hem antagligen. Därefter bär det av mot staden Pripyat och mot det stora äventyret!

Mer om Pripyat i nästa inlägg.

>>>> Del två finns att läsa här!