Jag tänker på gift och död varje gång jag bakar lussekatter eller saffransbullar. Inte för att de blir dödligt goda men för att Saffran faktiskt är giftigt och är vid stora mängder dödligt. Nu är som bekant inte våra lussekatter några förklädda mordvapen men det finns en hel del kryddor i vår vardag som man använder utan en tanke på vilken skada de egentligen kan orsaka.

Saffran

Saffran är inte bara väldigt dyrt utan som jag nämnde så är det även giftigt. Till en sats lussekatter så används normalt mellan 0.5 – 1.0g Saffran. Vid 1.5 gram så börjar en vuxen människa uppleva illamående och kräkningar, detta är dock när kryddan är outspädd. Så att baka 50 stycken lussekatter med 1 gram Saffran är ofarligt men tanken på att man använder en krydda som vid 1.5 gram orsakar kräkningar och vid 20 gram är dödlig, det är allt lite läskigt.

Symptomen börjar med illamående, yrsel och kräkningar och infinner sig i regel direkt efter att en giftig dos intagits. Vid svårare förgiftning så kommer huden och ögonvitorna att gulna samt att läpparna, näsan och ögonlocken kan börja blöda.

Kanel

Kanel är precis som Saffran en krydda som sällan har en plats utanför specifika rätter såsom risgrynsgröten, i äppelpajen eller i vissa kaffedrinkar men den har fått ett visst uppsving i naturläkemedel och piller där den påstås öka fettförbränningen.

Tyska forskare har dock upptäckt att kanel innehåller ämnet kumarin som vid större intag ger leverskador. Nu ska du inte oroa dig och tro att du fått leverskador bara för att du tycker om att äta risgrynsgröt till middag, det behövs större intag än så.

Runt om i världen säljs kanel i kapslar som naturläkemedel och det är inget olagligt med det så länge återförsäljaren inte säger att den har en medicinsk verkan. Att Kanel kan ge leverskador vid stora intag utelämnas också. Fortsätt med kanelen i bullarna men utelämna kapslarna.

Muskotnöt

Muskot används ofta i tillverkningen av falukorv, wienerkorv, rivet ovanpå potatismos eller till grönsaker. Vad många inte vet är att muskot innehåller det amfetaminliknande ämnet myristicin som kan orsaka både förgiftningar och kan, vid intag av stora mängder, leda till döden. Det är inte helt ovanligt att människor försöker nå ett sorts rus genom att trycka i sig muskotnöt på muskotnöt.

Tidningen Matmagasinet råkade 2008 publicera ett recept som inkludera 20 muskotnötter istället för 2 kryddmått, vilket gjorde att man drog tillbaka 10.000 tidningar från butikerna på grund av förgiftningsrisken. Fyra stycken hann tillaga rätten enligt receptets konst och fick föras till sjukhus.