McDonalds har lite oväntat lagt upp ett klipp på YouTube där man visar varför maten man serverar i sina restauranger skiljer sig mot bilden man ser när man står i kön för att beställa. Det rör sig om yrkesmän och kvinnor vilka jobbar som Food Stylists, krasst översatt så är det matstajlare.

Istället för att steka hamburgaren som vanligt så steks bara sidorna, ketchup och senap appliceras med sprutor och för att kompensera för att kortet inte är tredimensionellt så läggs all fyllning mot kanten – annars skulle den inte synas på kortet. Därefter tar redigeraren över och retuscherar bort en del blesyrer: brödet snyggas till, osten justeras.

Att man gör så är i sig inget unikt, yrket har funnits sedan tvshop introducerades för att lättare sälja allt från stekpannor till fritöser där maträttererna inte tillagas i huvudtaget utan bara färgas av brännare eller där motorolja får ge illusionen av en tjock sås. Däremot är det intressant att McDonalds väljer att visa hur man gör. Att företaget stylar sin mat är inte så oväntat – de vill såklart sälja så mycket som möjligt.

Vill du läsa mer om matstajling så är det här två bra länkar:
The Dirty Tricks of Food Photo Tricks
10 Professional Food Tricks

Vidare kan du se McDonalds klipp nedan:

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=cNN2TLEvfWs” color=”white” modestbranding=”1″]