Varför ska jag åka till Pripyat?

Okej, tänker du. Det låter ju ganska enkelt det där med att besöka Pripyat. Boka resan, boka rundturen, betala, få papperna stämplade och sen vad?

Därför att det är något som du aldrig kommer att få se igen på mycket mycket länge, mest troligt. Det är en övergiven stad, lämnad en dag utan att någon kommit tillbaka. Boende i staden evakuerades i bussar en dag med lovord från staten om att få komma tillbaka inom tre dagar, så innevånarna brydde sig inte om att packa särskilt tungt.

Tyvärr har den tidigare medelstora staden besökts av plundrare i omgångar så du kommer inte att kunna se gamla vitvaror eller jämföra hushållselektronik men du kommer att få se en stad som under åren fått ge efter för naturens tid och tand. Över 25 år sedan är det sedan staden evakuerades och naturen har gjort sitt intåg igen.

Det är nästan lite kusligt stundtals att gå genom husen och vandra på gatorna där människor tidigare levt sina liv och planerat sin framtid men samtidigt är det så otroligt fascinerande att se. Om du gått förbi ett kråkslott någon gång som du tänkt eller hört har varit övergivet så är det här deluxemodellen, här är allt övergivet men absolut inget kråkslott.

Du får se ett övergivet nöjesfält, du kan besöka ett antal skolor eller supermarkets och om du kan stålsätta dig nog mycket kan du få se ett väldigt kusligt barnhem med små barnsängar som skvallrar om en dåtid utan radioaktivitet och tumult.

Däremot säger jag inte att det är för alla, det ingår såklart inte i allas intresse att se något övergivet, nedgånget eller trasigt. Du kanske hellre ser äldre arkitektur från romartiden men jag tror det är viktigt att komma ihåg hur det ser ut och vad som hände för att det inte ska upprepas.

Mest troligt kommer staden att fortsätta förfalla och det kommer bli allt svårare att besöka i takt med att husen blir farligare att gå in i. Naturen kommer att ta över än mer men det kommer fortsätta att vara obeboligt för människan för en lång tid framöver. Det har länge pratats om man borde jämna alla hus med marken (varför vet jag inte, kanske någon entreprenör som ville skaffa sig jobb) och det har också pratats om att göra det hela till ett sorts naturreservat efter att radioaktiviteten sjunkit så pass att den inte anses vara farlig.

Men ta chansen medans du kan och se något som du absolut kommer vara ensammen om att ha sett: en övergiven stad förgiftad av radioaktivitet som ändå blomstrar av liv.

>>>> Läs del 1 här!