En del av The Lincolnshire Poacher

Ett begrepp jag sprang på för två år sedan är nummerstationer eller Number Stations som de heter på engelska. Det är en av de få lämningarna från första och andra världskriget som finns kvar och som faktiskt används än idag! Men vad är en nummerstation och vad fyller den för sorts funktion?

Number stations kom fram som ett sätt för olika regeringar att kommunicera med sina agenter och spioner som var utplacerade på uppdrag i andra länder. Att använda sig av kodade radiosändningar var ett enkelt, effektivt och tillförlitligt sätt att sända ut hemlig information medans man samtidigt såg till att mottagaren skyddades.

Det finns en del olika nummerstationer i drift och det har funnits betydligt fler förr. Även om de alla är olika så opererar alla efter samma grundprinciper.  I regel börjar utsändningarna varje hel eller halv timme och inleds med en unik identifikation för just den stationen. Identifikationen kan vara allt från ett stycke musik som alltid används till ett specifikt ord, ofta är det dessa inledningar som ger stationen sitt smeknamn.

Därefter följer själva utsändningen av siffersekvenser som agenten därefter kan dechiffrera med en kodbok eller liknande tillbehör som hans uppdragsgivare utrustat honom med. Av någon anledning verkar de flesta länder föredra att nummersekvenserna läses upp av en kvinna, även om det finns dokumenterade fall då både män och ibland även barn hörts framföra nummerbudskapen.

Men vad är det som gör dessa sifferstationer så lockande? På något sätt är de ett bevis för att allt inte behöver vara högteknologiskt. En utsändning av siffror över radiovågorna fungerar precis lika bra som en krypterad satellitsignal. Att det i princip inte finns några regeringar som velat erkänna att de har egna nummerstationer gör det hela än mer lockande, hur kan man tro att det går att tiga ihjäl något som fortsätter sända i det öppna?


En av byggnaderna som sägs stå för UVB-76 eller The Buzzers utsändningar

Det är på något sätt en påminnelse om en svunnen tid. En av de mest kända är The Lincolnshire Poacher, en station som drivs av den engelska underrättelsetjänsten MI6. Den är placerad på Cypern och smeknamnet Lincolnsire Poacher kommer från att varje utsändning inleddes med en bit av den engelska folkmusiklåten Lincolnshire Poacher.

Ett annat bra exempel är den ryska nummerstationen UVB-76 eller The Buzzer som den kallas. Den har varit aktiv i 28 år och är det än idag! Den är så pass intressant för entusiaster att det numera finns webbsidor där man kan lyssna live till The Buzzer i hopp om att få höra något annat än dess karaktäristiska ljud. Ett antal gånger sedan början på 2000-talet så har man kunnat höra människor tala under tiden stationen sänt ut sitt vanliga brus och som det verkar så har varje inspelning varit av misstag, allt från korta samtal till ett telefonsamt på 30 minuter har sänts ut.

Ljudet från UVB-76 som än idag sänds ut.

Vad man vet så har inte funnits någon svensk Number Station men det finns faktiskt en som fått smeknamnet Swedish Rhapsody. Det är en tysk sändare som innan sina meddelanden spelade upp ett kort segment ur låten Midsommarvaka av Hugo Alfvén och detta gav stationen namnet Swedish Rhapsody. Stationen var aktiv senast 2009 men det verkar som det enda svenska i den är namnet.

Utöver dessa så finns det ett antal andra stationer som är aktiva idag som sänder dygnet runt. Det är möjligt att via triangulation ta reda på var dessa nummerstationer finns men detta är svårt för privatpersoner. Dock har det inte hindrat envisa entusiaster från att ta reda på var t.e.x Lincolnshire Poacher eller UVB-76 finns.

Det avslöjar såklart inte vad de sänder men de är inte mindre intressanta för det. På något sätt är det som en värld utöver den vi lever i, en verklighet som existerar endast för utvalda parter och på ett sånt lågteknologiskt sätt att det är svårt att förstå att det används än idag.