Prora sedd från landsidan.

Prora är ett av få lämningar från andra världskriget och Adolf Hitler planerade att göra det till ett semesterparadis för hela tyska folket. Prora skulle byggas just utanför Rügen och var ett enormt komplex. Sex våningar högt och 4,5 kilometer långt så skulle det kunna husera upp till 20.000 semestrande tyskar där alla kunde få ett rum med havsutsikt med korridorer och andra utrymmen placerade på sidan som vätte mot land.

Semesterkomplexet hann aldrig färdigställas då andra världskriget bröt ut. Tyskarna försökte därefter spränga bort hela byggnaden men på grund av att betongfundamenten var alldelens för starka så gick inte detta utan stora delar av byggnaderna blev kvar. Det finns idag möjlighet att besöka Prora. I dagsläget huserar ett museum över projektet i en del av byggnaden samt ett vandrarhem men i övrigt så är det stängt för utomstående.

Det hindrar såklart inte nyfikna människor från att ta sig in i husen, det finns alltid fönster som inte är helt barrikaderade eller dörrar som inte riktigt är låsta men det är alltså inte tillåtet att gå in i byggnaderna. Det är såklart synd, det vore intressant att se dessa enorma byggnader som kommer att stå kvar väldigt länge efter att jag är död men får man inte gå in och faktiskt uppleva storleken och hur massivt det är så känns det ganska bortkastat.