Tsutomu Yamaguchi hade beroende på hur man ser på det, världens tur eller en jäkla otur. Tsutomu tillhörde närmligen en mycket exklusiv skara av människor som alla hade varit med om både atombombsexplosionen i Nagasaki och den i Hiroshima. Däremot var han den enda personen av 160 som Japans regering officiellt erkände som överlevare av två atombombsexplosioner.

Sedan 30-talet hade Tsutomu arbetat för Mitsubishi Heavy Industries och skulle den 6e Augusti åka tillbaka till Nagasaki då han besökt en fabrik i Hiroshima under en affärsresa tillsammans med två kollegor. När de kommer fram till tågstationen så märker Tsutomu att han inte har med sig sitt åkkort och skyndar tillbaka till huvudkontoret.

Det är när han har hämtat sitt kort som Enola Gay fäller sin last, bomben Little Boy, som träffar ungefär tre kilometer från Mitsubishi. Tsutomu berättade på äldre dagar om hur han såg både flygplanet och två små fallskärmar, fästa vid vad som visade sig vara bomben.

Otrolig nog så överlever Tsutomu och hans arbetskamrater. Han blir däremot döv på vänster öra och tappar en del hår samt att han får hemska sår men han överlever. Han återförenas med sina arbetskollegor och de tar sig tillsammans till ett skyddsrum för att söka hjälp. Där spenderar de natten och trots allt han varit med om så är Mr Yamaguchi fast besluten om att göra sitt jobb och börjar den 7e Augusti tågresan mot Nagasaki.

Efter två dagars vila i Nagasaki inställer han sig på sin arbetsplats, ännu en av Mitsubishis fabriker där han får motta mycket kritik från arbetskamrater som inte tror på hans berättelse om hur en enda bomb skulle kunna radera ut en hel stad. Informationen om explosionen i Hiroshima hade vid den tidpunkten inte nått särskilt långt och många fortsatte sina liv precis som vanligt.

Det är under en av dessa diskussioner som USA släpper sin andra atombomb över Japan och Nagasaki träffas, även denna gång briserar kärnvapnet ungefär tre kilometer från Tsutomu. Däremot har han mera tur den här gången och klarar sig oskadad, däremot får han problem med att byta sina bandage från första bombningen vilket orsakar en infektion som ger honom väldigt hög feber i över en vecka.

Tsutomu Yamaguchi bygger efter detta upp sitt liv, precis som vilken annan människa som helst och hinner bli 93 år innan han avlider i sviterna av magcancer. Han fick tre döttrar och blev själv en mycket stark motståndare till användandet av kärnvapen i krig. Han medverkade i en rad intervjuer och dokumentärer där han berättade om sina upplevelser och vädjade till världens ledare att helt avveckla sina kärnvapenarsenaler.

Hans liv var en tillvaro för evigt märkt av det mest destruktiva vapnet som någonsin använts i ett krig och han påmindes varje dag om det, hans fru som dog vid 88 års ålder utsattes efter bombningarna för “svart regn” vilket är ett annat namn för radioaktiv nederbörd. Hon led hela sitt liv av sjukdomar direkt kopplade till strålsjuka och även deras barn led av problem de kopplade till vad deras far fått utstå.