klomino1

Staden Klomino i nordvästra Polen är lite speciell, det är en stad som ingen vill ha och som ingen vet vad man ska göra utav. Den har levt många år och stått pall för både krig och förtryck men i fredstider så vet inte den polska regeringen vad man ska använda den till.

Klomino uppfördes under 1930-talet av den tyska stridsmakten och användes under åren som träningsläger både för tyskar och för ryssar (beroende på vem som hade bäst militär närvaro för stunden) men också som läger för krigsfångar under andra världskriget. Ryssarna tog permanent kontrollen efter krigets slut och behöll den fram tills i början av 90-talet. Staden lämnades åt sitt öde i samband med att Sovjetunionen upplöstes och gick från en dag till en annan från att ha varit en betydelsefull postering till att bli ännu en plats på den polska kartan som inte var av betydelse.


klomino3

Polska militären höll Klomino under uppsikt i ungefär ett år innan man överlät stad och aktuell landmassa till folket men det visade sig vara svårare än man trott att hitta ett användningsområde som tålde att granskas. Funderingar har funnits på att göra om staden till ett enda stort rehabcenter för narkomaner eller att motorcykelentusiaster skulle kunna använda stadskärnan för sina årliga möten men utan framgång.

klomino2

Ett tag fanns det förslag om att göra om staden till ett stort fängelse men inte heller det fick något gehör inom officiella kretsar. Det gick faktiskt så långt att staden med omgivande mark på över 80 hektar lades ut på aukton för 2 miljoner Euro men inte ens det hjälpte för att sparka igång den en gång så fagra stadssiluetten. Än idag ligger staden övergiven och är hittils den enda officiella spökstaden i Polen.