buckner-2
När Buckner var färdigställt var det ett tag USAs största byggnad

När andra världskriget hade nått sitt slut så var krigsmakterna runtom i världen märkbart skärrade efter dusterna med Tyskland och USA var mycket oroade för att deras numera största fiende, Sovjetunionen, planerade ett anfall och eventuellt ett övertagande av landet. Därför beslutade man att bygga en militär utpost i Whittier som ligger i Alaska.

Anledningen varför man byggde i Whittier var många. Staden hade en hamn som aldrig behövde stänga under vintersäsongen, det var nära till andra militära installationer samt att det ofta låg mycket tjock dimma över staden vilket försvårade insynen för utomstående krigsmakter. Första spadtaget togs 1948 i vad som kom att bli en enormt installation på mer än 26.000 kvadratmeter. På totalt åtta våningar rymdes det över 1000 bäddar och alla tänkbara installationer däribland  sjukhus, biograf, bowlinghall, fängelse och pool. Tanken var att om ett nytt krig skulle bryta ut så kunde man vara mer eller mindre självförsörjande inom byggnadens väggar.

buckner-4

Nu är det ett av USAs största övergivna objekt

Den kom att kallas Buckner Building efter generalen Simon Buckner. Färdigställd 1953 och byggd till stor del helt i armerad betong skulle den motstå vädrets makter såväl som fiendens attacker. Vad man inte kunde räkna med var jordbävningen som drabbade området 1964. Den mätte 9,2 på Richter-skalan, den kraftigaste jordbävningen i USAs historia och den näst kraftigaste som då hade registrerats av en seismograf.

buckner-5

Korridorerna ekar av tomhet

Buckner-byggnaden ådrog sig enorma skador, så stora att militären inte ansåg att de var ekonomiskt försvarbart att reparera den utan valde att flytta ut och lämna den åt sitt öde. Under åren som har gått har vädrets makter haft fri lejd vilket har påskyndat Buckners vittrande ytterliggare. Det är fullt möjligt att besöka det enorma komplexet om man råkar ha vägarna förbi Whittier men byggnadens dåliga skick i kombination med vilda björnar som setts i korridorerna gör det till mycket farligt.

buckner-7

Ingen vill ta ansvar för byggnaden eller marken den står på

Det har förts diskussioner fram och tillbaka huruvida man bör riva Buckner Building eller ej men på grund av de stora mängder asbest som användes vid bygget så är det billigare att låta byggnaden stå och fortsätta vittra än att riva den. Vad man tänker göra då väggarna väl ger vika har man däremot inte börjat fundera på än.