parisian-2

När frökten De Florian var 21 år så flyttade hon från Paris mot nya äventyr, äventyr som varade i 70 år innan hon gick bort, 91 år gammal. Det anmärkningsvärda är inte att hon valde att flytta från Frankrikes huvudstad eller att hon flyttade när hon var 21 utan att hon lämnade sin lägenhet som den var. Hon tog med sig det nödvändigaste, låste dörren och lämnade sitt gamla liv och tittade aldrig tillbaka.

Det var inte förräns vid bouppteckningen efter hennes död som lägenheten öppnades igen efter att ha stått helt tom och orörd i 70 år. Enligt Olivier Choppin-Janvry som var en av de som gick in i lägenheten så var det en närmast magisk känsla att träda in i den tidigare orörda och ostörda lägenheten. En doft av damm mötte besökarna i farstun och Choppin-Janvry beskrev det som att kliva in i askungens slott när de gick bland höga takbjälkar och spindelväv.

parisian-1

Vad som nästan var större än själva lägenhetsfyndet var en målning och en bunt brev som fanns i lägenheten. Målningen var på De Florians mormor och breven var från konstnären som målat tavlan, den erkände konstnären Boldini som förutom att ha målat av De Florians mormor även hade en liten kärleksaffär med henne på sidan om, något som såg till att tavlan såldes för rekordbelopp när den senare auktionerades ut.

Bilderna visar ett hem där tiden plötsligt stannat upp och det måste ha varit en fruktansvärt fascinerande upplevelse att vara den förste som kliver in i en lägenhet som inte rörts på 70 år, det är verkligen ett “once in a lifetime moment”. Man hittade allt från gamla leksaker som köpts innan kriget och gamla möbler som även utan sitt perfekta skick var värda enorma summor.

parisian-3