krampnitz-5

Tidigare har jag skrivit lite om de massiva lämningarna som finns i Tyskland och det blir bättre, mycket bättre. Krampnitz är en gammal militärbas som nazisterna använde för att trupperna skulle springa bort det sista underhudsfettet och för att sätta 10/10 med sin MauserKrampnitz började användas redan i början av 1700-talet men det var under nazisttiden som området utökades och då fick namnet Krampnitz Kaserne där man tränade marktrupper dag som natt.

krampnitz-4

Men alla som var med pa historielektionerna vet att nazisternas gick mot sitt öde och ryssarna var väldigt intresserade av Tysklands geografiska läge då det gav dem fördel mot t.ex USA när det gällde utplacering av raketer. Så, precis som ryssarna gjorde med Beelitz så tog man över komplexet och man lät ingen tid gå förlorad, en dag efter att nazisterna viftat med vitt flagg så flyttade ryssarna in.

Från och med den 26e april var Krampnitz under ryskt flagg (tekniskt sett sovjetiskt flagg) och var så fram till 1992 då Sovjetunionen genomled sin totala härdsmälta och därmed släppte taget om de flesta av sina externa militära installationer. Vad som gör Krampnitz så intressant är inte bara dess långa historia inom militären men storleken och skicket det är bevarat i. Det är över 50 byggnader och vissa är i sånt bra skick att originalgolven av trä ligger kvar helt oförstörda.

krampnitz-2

Ryssarna såg till att förstöra all nazipropaganda när de flyttade in. Nazikorsen målades över, den tyska örnen togs bort och istället såg man till att pryda väggarna med hammaren & skäran. Vad man däremot inte målade över var en gigantisk takmålning av den tyska örnen som med sina klor håller i ett nazistkors. Det är en mycket omdebatterad målning, vissa säger att den är äkta medans vissa påstår att den kom till då platsen användes för att spela in filmerna Enemy at the Gates och Inglorious Basterds.

krampnitz-6

Om den är äkta eller inte debatteras friskt men klart är att det är en otroligt imponerande takmålning som gjorts med en otrolig känsla för detaljer och djup. Den inger både skräck och förundran hos betraktaren, vissa som besökt Krampnitz har missat att den ens existerar tills man av misstag råkat titta upp i taket..