buz-1

Buzludzha-monumentet är ett av många bevis på att människan ibland har så höga tankar om sig själv att det inte finns några gränser i huvudtaget. Placerad mitt i Bulgariens nationalpark finns denna enorma cementbyggnad som uppfördes i syfte att hylla kommunismen och den socialistiska ådran. Buzludzha öppnade 1981, på pricken 1300 år efter Bulgarien blev självständigt men till skillnad från landet så stod inte monumentet pall särskilt länge.

buz-2

Efter ynka 20 år så övergavs byggnaden då det kommunistiska partiet inte längre kunde behålla sin dominerande ställning. Detta i kombination med en pressad ekonomi och en opinion som krävde ett bättre förvaltande av statens finanser gjorde att man helt enkelt övergav Buzludzha-monumentet och lät det kämpa för sin överlevnad mot naturens allra strängaste prövningar.

buz-3

Byggnaden står nämligen på berget Buzludzha som på bulgariska betyder “isig”, så cementkolossen får varje vinter se sig täckt av snö och is bara för att tina fram på våren med några fler sprickor i sin tidigare så ståtliga fasad. De som besökt Buzludzha har hittils fått se något mycket mycket imponerande. En stor åhörarsal finns i mitten av byggnaden och i taket kan man fortfarande beskåda en enorm takmålning av hammaren och skäran med en text som lyder något i stil med “Arbetare världen över, kämpa tillsammans!”

buz-5

Väggarna pryds av slitna och vandaliserade mosaikbilder av tidigare sovjetiska ledare såsom Joseph Stalin och Vladimir Lenin. Det ryktas också att det finns en kapsel med ett meddelande till världens folk placerat under själva byggnaden. Men det lär dröja innan det kommer ett beslut om att riva hela Bezludzha för att leta efter ett eventuellt meddelande till omvärlden, 2011 skänkte nämligen den bulgariska staten byggnaden till det socialistiska partiet i Bulgarien och partiet pratade vitt och brett om att rusta upp det tidigare skrytbygget till sin forna glans.

buz-4

Hittils är det bara prat och det lär nog så förbli ett tag framöver då byggnaden förutom väder och vind även fått motstå en hel del vandalism från illasinnade människor. Åhörarsalen har dessutom fått omfattande skador efter en tidigare brand, något som vidare försvårar restaureringsarbetet och att faktiskt bygga upp det igen bara för att visa hur galen människan en gång var känns i sig ganska galet.