dye2-1

DYE-2 heter ett av den amerikanska militärens mest imponerande projekt. Det är en radarstation, en av många i en kedja av radarstationer, 58 för att vara exakt, som skulle varna för sovjetiska luftangrepp. 58 stycken radarstationer placerades alltså ut längs den grönländska marken och signalerna länkades ihop vilket gjorde det möjligt för en eller några få radaroperatörer att övervaka hela det amerikanska luftutrymmet samtidigt.

dye2-2

DYE-2 ingick i projektet DEWLine vilket står för Distans Early Warning Line och stod färdigt 1957 men på grund av att sovjeterna gick från bombanfall via flygplan till raketer som sköts upp från land så tappade också DYE-2 sitt anvädningsområde, det kunde nämligen inte se raketer avfyrade från land utan endast flyganfall. Nedläggningen började 1963, en efter en stängdes radarstationerna ner men det dröjde tills 1995 innan hela projektet var helt nedlagt.

dye2-3

1995 fann dessutom tekniker från amerikanska luftvapnet att DYE-2 var i mycket dåligt skick efter att ha fått utstå år av prövningar från det expanderande istäcket, något som utsatt stålkonstruktionen för enorm stress vilket kunde sluta med att hela konstruktionen rasade. Militären valde då att utrymma hela byggnaden och man tog endast med sig den militära utrustningen som inte fick falla i sovjeternas händer, allt annat lämnades.

dye2-4

DYE-2 har besökts otaliga gånger efter det av nyfikna utforskare och boende i närheten men trots det kan man fortfarande hitta mat i kylskåpen, kläder i garderoberna och personliga tillhörigheter från de som i all hast tvingades utrymma. Byggnaden står fortfarande kvar, täckt av snö och möjligtsvis ganska sliten av tidens tand men ännu har inte moder jord kunnat förinta det människan så stolt byggde upp.

dye2-5