parisbunker-a

Under en av Paris mest trafikerade tunnelbanestationer finns en lämning sedan andra världskriget som mycket få vet om ens existerar. Det är en bunker som byggdes av fransmännen men som togs över av tyskarna när de invaderade och ockuperade Frankrike. Bunkern är hyfsat stor med 120m2 och rymmer upp till 70 personer som alla skulle kunna bo och arbeta i bunkern under en kortare period om Paris anfölls av attackerande styrkor.

parisbunker-2

Bunkern ägs av SNCF, företaget som sköter om tunnelbanetrafiken i Paris och de har valt att inte bara hemlighålla bunkern men även sköta om den och har sedan de tog över den bevarat den i orört skick. En utforskare tog sig in i bunkern och dokumenterade rum för rum och det är en otroligt fascinerande syn. Väggarna är klädda med kablar och säkringsskåp medans rummen är fullt inredda med arbetsmöbler, ihopfällbara sängar och gasmasker som skulle användas vid, suprise suprise, gasanfall.

parisbunker-1

Det finns till och med en nödgenerator som drevs av en ombyggd cykel, den skulle användas om strömmen bröts av någon anledning och det skulle alltså räcka med att en person cyklade för att driva bunkerns elsystem. Varför SCNF valt att gömma bort en sån här klenod är ofattbart, att de inte tillåter allmänheten att trampa omkring efter eget behag är såklart förståeligt men att de inte valt att öppna bunkern för intresserade grupper är för mig ett mysterium.