karatjai-3

Oavsett hur man ser på det så kommer moder Natur alltid att förlora när det gäller att hävda rätten till djur och omgivningar, iallafall om det är mot oss människor. Det har bland annat ryssarna gjort mycket klart i och med sin fruktansvärt respektlösa behandling av floden Karatjaj eller Карача́й som den heter på ryska. Karatjaj-sjön är känd som världens mest förorenade plats och kommer mest troligt att förbli sådan tills det att jorden klyvs av en asteroid på kollisionskurs.

Det hela började 1951 då ryssarna arbetade dygnet runt för att komma ikapp USA när det gällde kärnvapen och tillverkningen av plutonium genom upparbetningsanläggningen Majak. Anläggningen, vilket är en historia i sig, hade under sina glansdagar sju reaktorer som alla användes för att utvinna plutonium. Men som med alla andra industriella processer så bildas restmaterial och slaggprodukter som man måste göra sig av med och det fanns inga direktiv när det gällde hur man gjorde sig av med sagda slaggprodukter.

karatjai-1

Så man använde sig av sjön Karatjaj där högaktivt avfall dumpades under under tre år, därefter använde man den tidigare något övervuxna och sumpiga sjön för att dumpa lågaktivt avfall. Det pågick under tre decennier och satte effektivt stopp för att Karatjaj någonsin skulle kunna saneras. Karatjaj-sjön täcker en yta på ungefär 0,5 kvadratkilometer men ändå är den mer radioaktivt förorenad än hela Tjernobyl-området och har hittils läckt ut fem gånger så mycket radioaktivt avfall genom vind och vattenvägar.

karatjai-2

Ryssarna gör vad man kan och fyller sjön med betong

Detta blev ett stort problem i början av 70-talet då sjön började torka ut och dess area krympte från 0.5 kvadratkilometer till ynka 0.15 kvadratkilometer. På grund av detta utsattes över en halv miljon människor för mycket radioaktivt damm som spreds med vinden över en yta på mer än 1800 kvadratkilometer. Händelsen fick ryska myndigheter att vakna och man fyllde sjön med 10.000 ihåliga cementblock för att förhindra framtida läckage.

Karatjai-sjön före och efter den fylldes med betong

Enligt en beräkning från NRDC (Natural Resources Defense Council) så avger sjön en strålning på 6 Sieverts per timme. Som jämförelse säger man att 3 – 4 Sieverts är en dödlig dos i 50% av fallen, vilket skulle innebära att en timme vid Karatjaj-sjön skulle innebära en säker död.