hugebunker-2

Tiderna förändras och det finns en hel värld som vittnar om det, särskilt tydligt är det på tidigare supermakters halvfärdiga projekt som går att finna lite överallt i världen. Det här är en bunker från kalla kriget som inte hann färdigställas. Belägen i Moldavien så är det en av många bunkrar som sovjeterna byggde upp men inte hann färdigställa. Enligt uppgifter finns det liknande objekt i Vitryssland, Azerbajdzan och naturligtsvis även i Ryssland självt.

hugebunker-6

Det är faktiskt två likadana byggnader, båda två är cylindrar som är hela 36 meter i diameter och når 60 meter ner i marken vilket resulterar i mellan 10 till 12 våningar. Dessutom tillkommer en ytterliggare våning som användes för kylning av bunkerns ytor och apparatur. Varje rum hade en takhöjd på mellan fyra och fem meter och det var bara det yttersta skalet som var av cement.

hugebunker-4

 

Kanske är det storleken, kanske är det den gedigna byggtekniken som använts. Tusentals rör är ingjutna i väggarna och skulle säkerställa att kommunikationsledningar och elledningar förblev intakta vid anfall, väggarna är av högkvalitativt stål och cementen är gjuten i omgångar. Alla andra väggar var av centimetertjockt stål. Bunkrarna hann aldrig färdigställas och togs alltså aldrig i bruk men på något sätt är det nästan mer intressant än byggnader som använts och därefter lämnats.

hugebunker-5