igloocity-2

Mitt ute i ingenstans hittar man ett av mänsklighetens underligare bygge. Mellan städerna Anchorage och Fairbanks, båda i Alaska, hittar man ett nästan färdigställt hotell som byggdes för att likna en igloo, inte den vackraste men ändå ett försök. Den fick namnet Igloo City och är byggd helt i cement, tanken var att den skulle fungera som ett övernattningshotell för förbipasserande.

Bygget satte igång under det glada 70-talet då allt var möjligt men fick läggas ned efter att byggherren misslyckats med att följa de säkerhetsföreskrifter som gällde vilket gjorde att hela byggnaden skulle behöva rustas upp trots att det inte ens var färdigbyggt. Igloon är stor, så stor att den syns från kommersiella flygplan som passerar på 10.000 meters höjd. Inuti är den däremot inte lika imponerande, med sina fyra ofärdiga våningar suktar den efter en mänsklig hand som kan ta tag i projektet.

igloocity-3

Många har försökt sig på att färdigställa hotellet, det har sålts i omgångar men ingen har hittils lyckats finna de ekonomiska resurser som behövs för att kunna avsluta bygget och öppna. Mycket av det beror nog på att hotellet nu är i sådant dåligt skick att det inte bara måste byggas om för att nå dagens byggstandard men det måste också restaureras för att kunna vara beboeligt för människor.

Placeringen av hotellet är också en avgörande faktor. Närmaste samhället har en befolkning på 200 personer och Anchorage ligger 30 mil därifrån. Utan något annat som attraherar i området så finns det helt enkelt ingen anledning att hålla ett hotell öppet på den platsen.

igloocity-1