Fritt fram..

Det blir inte stöddigare än såhär. En rysk tjej som kallar sig Lana Sator lyckades för ett tag sedan ta sig in i en rysk bad för raketforskning och tog kort på allt mellan golv och tak. Det anmärkningsvärda är nog att även om basen är i drift så fanns det varken forskare eller vakter där när hon kom dit. Hon behövde bara hoppa över ett stängsel och kunde därefter ta sig in i stationen genom ventilationssystemet.

Vad som visar sig är en våt dröm för alla som är intresserade av urbex eller industri i övrigt. Vissa rum ser övergivna ut och det kan hända att de inte använts på ett tag men stationen som helhet är som sagt i drift och används dagligen. Lana träffade inte på några vakter men några bevakningskameror lyckades hon springa på och i ett sånt läge finns det bara en sak att göra och det är såklart att fota sig själv tillsammans med kameran.

Say cheese!

När ryska myndigheter fick reda på hennes påhitt så var det försent, hon hade tagit sig därifrån och hade börjat posta bilder på sin LiveJournal. Som alla byråkratiska instanser så skickade myndigheterna brev till henne med varningar där man lovade att göra hennes tillvaro allt annat än dräglig om hon inte slutade upp med att posta sina bilder online. Men det råder väl ingen tvivlan om att Lana har det som krävs för att sätta sig emot moderlandet så hon postade en bild på det aktuella brevet och vägrade ta ner bilderna.

Det är nästan en romantisk historia samtidigt som att det är så otroligt imponerande att se ett “bevakat” objekt som fortfarande är i drift, fångat på bild! Bilderna finns i drivor på hennes blogg och rekommenderas verkligen om du har den minsta sukt efter miljöer som man annars oftast bara ser i budgetansträngda scifi-filmer.

Lana är min nya hjälte.