akvadroma-6

Tidigare har jag skrivit om det övergivna nöjesfältet i Japan som är lockande inte bara för sin bevarade status och övergivna lockelse men också faktumet att det är ett nöjesfält. Nöjesfältets närmaste släkting måste vara äventyrsbadet och naturligtsvis finns det ett sådant som är lämnat till sitt öde och det finns, såklart, i RysslandNärmare bestämt i Moskva.

Byggandet av det 43,500 kvadratmeter stora äventyrsbadet började 1997 med lösa kopplingar till ungdoms OS som skulle hållas i Moskva året efter. Planerna för äventyrsbadet, kallat Akvadroma, var storslagna och dess 12 våningar omfattade förutom alla vattenrutschkanor även fem pooler, ett stort gym, lokaler för gruppträning, kontorslokaler samt ett hotell. Som med alla andra storslagna projekt i Ryssland så var det här dömt att misslyckas och efter att byggherren fått ekonomiska bekymmer så stannade konstruktionen av fem år efter att det påbörjats.

akvadroma-5

Det sägs att äventyrsbadet bara var månader från att färdigställas och att det inte saknades så mycket kapital som man kan tro och även om man kommer långt med en positiv inställning så räcker det inte särskilt långt när räkningarna ska betalas. Efter att bygget stannat upp så stängslades området in och även om det var övergivet så var det långt ifrån tomt, allt från ruinturister till grafittiartister besökte flitigt platsen som stod tom i tio år.

2005 valde stadskontoret i Moskva att själva köpa upp marken för att försöka hitta en ny investerare som kunde tänka sig att göra något av ytan. Det har varit en rad turer fram och tillbaka kring hur man ska utforma det kommande bygget på platsen där Akvadroma funnits men klart är att de tidigare strukturerna ska demoleras och göra plats för ett shoppingcenter och kontorslokaler. 

akvadroma-3

Stadskontoret kräver dock att det ska finnas ett större poolområde på platsen för att på något sätt anknyta till vad som egentligen var ursprungsplanen för Akvadroma, kanske för att det inte ska kännas helt misslyckat?