kangbashi-3

Den kinesiska staden Kangbashi New Area som ligger i den kinesiska provinsen Ordos är ett intressant kapitel, det är en stad som rimligtsvis borde vara fylld av människor och liv men som istället gapar tomt och har gjort så de senaste sex åren. Kina har de senaste åren satsat väldigt mycket pengar på att utveckla landet med minst sagt blandat resultat och Kangbashi verkar tyvärr bli ett av de projekten som inte når ända fram.

Planerna till staden började smidas när man insåg att den gamla Kangbashi-staden skulle få slut på färskvatten på grund av att öknen Ordos bredde ut sig, något som var ett oundvikligt faktum och något man var tvungen att ta itu med snabbast möjligt. 2003 var det dags att ta första spadtaget på vad som skulle bli en 35 kvadratkilometer stor stad med plats för 300.000 personer, en investering som hittils har kostat 161 miljarder dollar.

kangbashi-1

Därefter var tanken att man skulle fortsätta byggandet och expandera staden för att kunna rymma upp till en miljon invånare, men dit har man alltså aldrig kommit och det ser mörkt ut. Placeringen av staden är bra, den ligger i närheten av tre vattenreservoarer och staden i sig är fullt utrustad med allt från kommunala byggnader och inrättningar till villor och hyreshus.

Däremot saknas det etablerade företag i staden och även om det finns några få industrier så är de i princip obemannade eftersom det saknas arbetskraft och det i sin tur leder till en ond spiral som verkar vara väldigt svår att ta sig ur. De som bor i Kangbashi är heller inte särksilt intresserade av att flytta till Kangbashi New Area eftersom det skulle innebära en pendling varje dag på ungefär en timme, en timme av dagen de i dagsläget inte behöver lägga på bilkörning.

kangbashi-2

Det underliga är däremot att så gott som alla hus och villor redan är sålda, så bostadsmarknaden är på ett sätt redan mättad men utan att någon flyttat in. Detta eftersom investerare var snabba på att köpa upp alla bostäder de kunde lägga vantarna på i hopp om att kunna göra en snabb och lönsam affär när det blev populärt att flytta till nya Kangbashi. Nu är det inget som säger att staden kommer stå övergiven för all framtid men det ser inte ljust ut.