christ-of-the-abyss

En mycket speciell och oväntad syn väntar de dykare som ger sig ner under ytan vid San Fruttuoso utanför den italienska rivieran. På botten står en bronsskulptur av Jesus med armarna och huvudet sträckt mot ytan. Det var under senhösten 1954 som den 2,5 meter höga statyn av den kristna frälsaren placerades på botten som ett sätt att visa att han erbjuder alla människor sin välsignelse.

Med undantag för en mindre reparation så har han stått där sedan dess och hälsat dykare, fiskar och fartyg välkomna med sin givmilda men något övervuxna famn. Dock är han inte den ende bronsgjutna frälsaren på den här jorden, eller sjöbottnen. Det finns nämligen två till. En står på bottnen utanför St. George’sGrenada och den tredje är placerad utanför Key Largos kust. De är alla gjutna efter samma form, en form som var försvunnen fram tills 1993 då den återfanns hos en hantverkare.