kuroshio-1

Lite förvånad blev jag då i mitt vanliga urbex-googlande fann att Japan har enormt mycket att erbjuda när det gäller övergivna och förfallna byggnader och industrier. Övergivna skidorter, lämnade militärinstallationer och hyreshus i parti och minut var vad som mötte mig när jag försökte hitta namnet på en övergiven by. Vad jag fann var dock mer intressant än den aktuella byn. Jag fann skidorten Kuroshio som varit övergiven sedan 60-talet ungefär och som verkar vara besparad från både grafitti och förstörelse.

kuroshio-4

Kuroshio ligger i Izu-hanto som ligger i Shizuokas län och ligger längs Japans västra kust. Izu-hanto (som jag tolkar är den japanska motsvarigheten till våra kommuner) är ett populärt turistresemål med både en nationalpark och guidade turer till Mount Fiji. Därför är det inte så konstigt att hotell och turistattraktioner etablerat sig där. Men som med allt annat som är beroende av turister så är ett stabilt flöde av besökande och deras kapital A och O i driften.

kuroshio-3

Så kom dagen då det inte längre var ekonomiskt möjligt att hålla Kuroshio öppet och platsen tömdes på vad som ansågs vara värdefullt och flyttlasset gick. Kvar lämnades inredning, mindre värdefulla inventarier och inte minst andan och känslan från förr. Från tiden då det begav sig och endast fantasin satte gränserna för vad som var möjligt.

En anledning till varför platsen är så välbevarad är med stor sannolikhet för att det inte går att ta sig dit med buss eller tåg, ingetdera passerar Kuroshio. Platsen i sig är mycket välkänd bland japanska upptäckare men tacksamt nog inte så intressant för vandaler eller grafittiartister. Däremot lär det dröja innan jag sätter mina fötter på det japanska fastlandet, även om äventyren där lockar precis lika mycket som de i Europa.

kuroshio-5