pyramiden-4

Alla känner nog till de gamla faraoernas övergivna pyramider i Egypten, deras storlek och mystiska härkomst är något som attraherat människan i alla år sedan de upptäcktes. Vad som inte upptäckts av lika många och som delar namn med egypternas slavbyggen är samhället Pyramiden i Norge.

Samhället grundades 1910 av svenska bosättare men såldes redan 1927 till Sovjetunionen och användes som gruvby tills mitten av 90-talet då staden övergavs i och med Sovjetunionens beryktade kollaps. Som mest hade Pyramiden lite över 1200 personer som alla på ett eller annat sätt var involverade i gruvdriften i samhället och det fanns ett rikt utbud på butiker och aktiviteter på grund av att staden var så avskärmad från övriga civilisationen. Att staden heter just Pyramiden kommer från det pyramidformade berg som ligger just i utkanten av samhället.

pyramiden-1

Staden ägs av ryska Trust Arktikugol och ligger som sagt i Norge men ligger där ganska avskärmat och närmaste stad är fem mil bort, vilket kanske inte är så långt men Pyramiden och omkringliggande städer är alla belägna på Svalbard vilket i sig är ganska långt från övriga delar av Norge och den infrastrukturen som finns för att ta sig till staden är antingen via skoter eller båt. Det finns inga begränsningar på vilka som får besöka staden trots att den är privatägd men det finns restriktioner på hur man får besöka den.

Det är nämligen inte tillåtet att gå in i några byggnader även om de står öppna och för att förhindra stölder eller att byggnader vandaliseras så har man låst en större del av husen men trots det så är det en hel del besökare som krossat fönster eller brutit upp dörrar i sitt respektlösa utforskande. Vad som gör Pyramiden så otroligt intressant och fascinerande är att staden lämnades i en väldig hast vilket gjorde att man, som med många andra platser jag skrivit om, inte tog med sig mer än det nödvändiga och lämnade allt annat.

pyramiden-5

Det kombinerat med den torra och kalla luften gör att byggnader och inventarier bevarats väldigt väl och om det inte sker några drastiska förändringar i väder och vind så kommer de byggnader som finns att stå kvar i minst 500 år. För den som är intresserad så kan man besöka staden på egen hand eller så går det guidade turer, i år öppnade det dessutom ett hotell som Trust Arktiugol restaurerat vilket gör det möjligt att stanna över natten för den som är intresserad av det.

pyramiden-2