Ett övergivet nöjesfält, vad mer kan man begära?

Nara Dreamland är ett nöjesfält i Japan, ungefär 20 mil utanför Osaka för den som vill vara lite mera precis. Nara Dreamland byggdes under slutet av 50-talet och invigdes 1961 och var ett försök av japanerna att på sitt sätt konkurrera med Disney World och nöjesfältet på Coney Island. Det var däremot inte lika framgångsrikt som Disney’s skapelse, antalet besökare var få och Nara Dreamland lades till slut ned på grund av det vikande intresset från besökarna.

Vad det berodde på är inte helt klart, om det berodde på att invånarna var bekväma och inte orkade köra två timmar med bil eller om det helt enkelt inte stod sig så bra i konkurrensen mot övriga aktiviteter, är inte klart. Däremot stod det klart 2006 att det inte längre gick att hålla projektet igång och det lades som sagt ned och området låstes. Det hindrar dock inte intresserade fotografer eller upptäckare. Precis som i Pripyat så har naturen börjat göra sitt intåg igen och tar tillbaka den marken som en gång tillhört moder jord.

Rost och krossade drömmar, om vartannat.

Det går att hitta väldigt mycket bilder från nöjesfältet och det är med någon sorts skräckblandad njutning som man tar del av bilderna, ett nöjesfält ska på något sätt gestalta det goda och glada i livet – inte det tragiska eller ekonomiska. Har man svängarna förbi Japan och vill besökare nöjesfältet så går det alldelens utmärkt, det går att ta sig in på området men det finns risk att säkerhetsvakter som går sin rond får syn på dig, vilket isåfall kan resultera i böter eller en stund i arresten.

Men det kanske det är värt?