okpo-2

Övergivna nöjesfält är inget nytt men varje gång man hittar ett nytt så uppstår samma fascination. Denna gång är det Okpo LandSydkorea som stod övergivet sedan slutet av 90-talet. Jag skriver var övergivet eftersom det revs 2011. Normalt sett så postar jag inte om rivna objekt men det här hade en sån tragisk historia som förtjänar att upprepas.

okpo-5

Nöjesfältet övergavs alltså i slutet av 90-talet och det rörde sig inte om ekonomiska problem eller sviktande popularitet. Okpo Land stängdes över natten då ägaren flydde fältet efter att hans nöjespark hade krävt livet på två barn. Första incidenten inträffade under senare delen av 90-talet då ett barn dog efter att ha förolyckats i en av attraktionerna. Bara något år efteråt så dödades en liten flicka när hon åkte samma berg och dalbana som det första offret.

okpo-6

Under natten samma dag så flydde ägaren utan att ge den drabbade familjen varken sina kondoleanser eller något sorts ekonomiskt bistånd. Efter det så stod Okpo Land övergivet och dess tid var räknad. Även om det var avspärrat så fann både utforskare och grafittiartister sig vägar in för att undersöka byggnader och åkturer. Under åren som gick så vandalerades attraktionerna och vissa byggnader sattes i brand, något som vidare snabbade på den planerade rivningen.

okpo-7

Okpo Land var som många andra byggnader i Sydkorea byggt enligt principen att det skulle vara kompakt och dugligt för att spara utrymme och pengar men inte tumma alltför mycket på upplevelsen. Som med alla nöjesfält så var det otroligt fascinerande att se en plats skapad för att bringa lycka och glädje, helt glömmas bort och istället frambringa en kall känsla av misär och förlorad ungdom. 2011 rev man hela nöjesfältet för att göra plats för ett hotell, vågar man hoppas på ett hotell som övergivs inom några år (men utan dödsfall)?