wonderland-4

Det skulle bli Asiens största nöjesfält men det blev en av världens största ruiner och ett finansiellt fiasko, bara ett stenkast utanför Peking. Bygget av Wonderland hann knappt påbörjas förräns man stötte på patrull med de lokala jordbrukarna. Entreprenörerna och jordbrukarna kunde inte komma överrens om hur man skulle värdera den mark som nöjesfältet byggdes på vilket till slut gjorde att hela projektet lades ner 1998.

Försök att återuppta bygget och färdigställa nöjesparken togs så sent som 2008 men utan att några framsteg kunde göras vilket än en gång lämnade den ödliga platsen åt sitt öde. Det som en gång skulle bli 49 hektar nöjesfält består av några få byggnader, en ordentligt tilltagen parkeringsyta och några enorma stålskelett som skulle husera några av Wonderlands många åkturer.

wonderland-3

 

Nedläggningen av Wonderland tillsammans med New South China Mall, det övergivna köpcentrat, har gett diskussionen kring en kommande fastighetsbubbla i Kina ytterliggare bränsle och det är inte helt utan anledning. Kina har förutom köpcentrat och nöjesfältet även ett antal enorma städer däribland Kangbashi som i princip står tomma. Det är väl bara Ryssland som toppar dem när det gäller enorma konstruktioner som byggs upp för att kort därefter lämnas åt sitt öde.

Nyligen började det pratas om att Wonderland skulle rivas. Detta eftersom lokalbefolkningen i allt raskare takt monterar ner de kala stålskeletten och därefter säljer vidare metallen, något som säkerligen sticker i ögonen på politiker och byggherrar men som också utgör en säkerhetsrisk för förbipasserande. Om och när en eventuell rivning kan vara aktuell är oklart men har du vägarna förbi Peking så ta en tur förbi Wonderland, det lär vara en upplevelse utöver allt annat.

wonderland-5