athens-new1

Det har debatterats friskt kring de olympiska spelens vara eller icke vara, främst på grund av den enorma ekonomiska kostnaden som det innebär att bygga upp alla anläggningar inför ett olympiskt spel. 2004 var det dags för ännu ett sommar-OS och denna gång var det Grekland som var värdland för den dyra men ärofyllda uppgiften. Det var en resa som jag är säker på att de flesta greker önskar att landets ledning hade valt att hoppa över.

athens-new2

Som ett krav för att ett land ska få hålla i ett OS så måste man kunna visa på hållbarheten i projektet, landet ska alltså kunna visa ett behov för alla idrottsanläggningar och en plan för hur de ska kunna användas efter att spelen avslutats. Redan från början var projektet illa ute med förseningar, strejker och till och med dödsfall under byggnationen av OS-staden. Byggandet färdigställdes bara veckor innan invigningen och då hade man tvingats stryka vissa delar av projektet för att ha en sportslig chans att hinna med.

athen-oldSå här såg det ut.. en gång i tiden..

Men som bekant så hann man klart och spelen kunde starta i tid även om man tvingats tillsätta en speciell kommité som övervakade byggnationen och såg till att saker blev gjorda i tid. Till ytan är Grekland litet, ungefär en tredjedel så stort som Sverige och landets ekonomi är också i en storlek därefter vilket gör byggnationen av OS-staden ändå mera påfrestande för invånarna. Efter att spelen avgjorts så gjordes kostnadsberäkningar för att få reda på vad kalaset egentligen kostade och den officiella siffran landar någonstans kring 9 miljarder Euro.

athen-7

Omräknat till kronor så blir det ungefär 77 miljarder kronor, nästan en tredjedel av Greklands BNP. En summa som är enormt stor för vilket land som än tar sig an uppgiften och något som inte visade sig vara värt det. I dagsläget väldigt få av anläggningarna som faktiskt används och de som nyttjas görs det på en väldigt enkel basis. Belysningen fungerar inte och klockorna har sedan länge stannat.

athen-6

Det pratas då och då om att en privat finansiär ska köpa upp hela området och förvandla det. Som vanligt i såna sammanhang så nämns orden “hotell” och “spa” i samma andetag men vad som faktiskt kommer hända Greklands tidigare toppmoderna idrottsarena återstår att se. Tills dess så är det faktiskt en ganska dyster och sorgsen syn.