gcans-1

Metropolitan Area Outer Underground Discharge Channel eller G-Cans om man vill förkorta det är Japans variant på en badkarspropp, fast i gigantiskt format. Det är en magnifik skapelse gjord för att hantera de enorma mängder regnvatten som ansamlas under tyfonperioden. Utan G-Cans skulle det finnas en klar risk att Tokyo och angränsande samhällen skulle dränkas under de enorma vattenmängder som landet varje år utsätts för.

gcans-3

Bygget påbörjades 1992 och färdigställdes 2009, det är fördelat på fem stycken 65 meter höga silos som samlar regnvatten vilka därefter töms ut i en enorm kall kallad the Temple. Det är en enorm reservoar med måtten 25 x 177 x 78 meter och när den börjar bli full så ett antal jetdrivna pumpar över och tömmer salen på vatten – 200 ton vatten per sekund pumpas ut. Inte helt oväntat så är det världens största anläggning för hantering av regnvatten.

gcans-2

Storleken på skapelsen är hett omdebatterad och dimensionerad för att klara av intensiva dygnslånga översvämningar med extrema skyfall, men det är väl lika bra att bygga ordentligt när man håller på. När det regnar är det svårt att få cementen att bränna ordentligt. Om du befinner dig i Japan med några timmar över så kan du tisdag till fredag besöka G-Cans och få vandra i de enorma salarna i någon av de guidade turerna. Turerna är gratis men guiden talar endast japanska så ta gärna med dig en tolk om du vill förstå vad allt egentligen handlar om.