crimea-2

Det var inte så längesen det var 27års jubileum efter Tjernobyl-olyckan som påverkade livet i Ukraina och omvärlden men också hur man ser på kärnkraft och elförsörjning världen över. Ett av de främsta exemplen på hur synen på kärnkraft förändrades kan man hitta på den Ukrainska halvön Krim, belägen vid svarta havets norra kust.

Där påbörjade Sovjetunionen bygget av ett kärnkraftverk 1976, staden Shcholkine uppfördes två år efter  att projektet påbörjats för att husera personalen som byggde upp reaktorn. Därefter skulle Shcholkine fungera som hem till personalen som arbetade vid kraftverket, precis som Pripyat skapades för att husera personalen vid Tjernobyl-verken.

crimea-3

Bygget av reaktorn tog dock otroligt lång tid och tio år efter, 1986, inträffade den dramatiska olyckan i Tjernobyl vilket fick sovjetiska myndigheter att dra öronen åt sig. 1989 inspekterades bygget av reaktorn vid Shcholkine och trots att projektet i princip var färdigt valde man att helt avbryta projektet på grund av geologiska anledningar. Efter Tjernobyl var man inte villig att ta några onödiga risker och ansåg att marken kärnkraftverket stod på kunde utgöra ett problem.

crimea-6

I sedvanlig sovjetisk ordning lämnades allting till sitt öde. Utrustning och apparatur lämnades kvar vid de byggnaderna de använts på, mest troligt ansåg man inte att det var ekonomistk försvarbart att skeppa hem all utrustning jämfört med att köpa ny. Det medförde såklart att en hel del koppartjuvar och andra mindre laglydiga människor såg till att utrusta sig med både apparater och metaller av olika slag.

crimea-5

Eftersom kärnkraftverket aldrig hann färdigställas så laddades det aldrig med radioaktivt material men det sägs att det rörde sig om månader innan reaktorn hade kunnat tas i drift. Reaktorn i Shcholkine visar upp kärnkraftens ungdom då man byggde först och frågade sen, skillnaden mellan den och andra kärnkraftverk är att Shcholkine aldrig färdigställdes medans det finns åtminstonde tio kraftverk av samma typ som de i Tjernobyl som faktiskt fortfarande är i bruk.

Guinness World Records har utsett reaktorbygget i Krim till världens dyraste kärnkraftsbygge genom tiderna och än finns resterna kvar för omvärlden att se. Det pratas om att mindre nogräknade personer i allt högre takt håller på och monterar ner byggnader i jakt på material som går att sälja så dagarna är räknade, har du möjlighet så är det absolut något som bör ses.

Här nedan kan du se anläggningen via Google Maps:


Visa större karta