zeltini-3

Det är inte många gånger som vi i Sverige har behövt känna oss hotade av andra länder men faktum är att det faktiskt fanns vissa tankar från dåvarande Sovjetunionens sida att under kalla kriget attackera Sverige för att förhindra att västmakterna använde sig av landet för mellanlandningar och dylikt.

Bland annat genom missilbasen Zeltini belägen utanför staden Aluksne i vårt relativt närbelägna grannland Lettland. Där byggdes en bas upp under 60-talet som blev en viktig del i Sovjets strategiska utplacering av kärnvapen som  i kombination med radaranläggningar av typen DUGA eller Dnepr gjorde det möjligt att slå tillbaka så fort någon attackerade.

zeltini-4

Men som bekant kom aldrig någon attack från väst och när sovjetunionen började krackelera under 90-talet så lämnades även Zeltini till sitt öde. Den är övergiven och öppen för besök för den villig att köra de dryga 17 milen från Riga. Där möts man av övergivna bunkrar, lämnade hus och en stor portion kallsinnig historia som vittnar om hur allvarlig situationen i världen var redan då.

zeltini-2

Bestämmer du dig för att besöka Zeltini så gör du dock rätt i att beträda marken försiktigt. Dels på grund av att det faktiskt finns ett stort nätverk av tunnlar under basen och marken har på vissa håll börjat rämna. Det finns även platser utanför basen där man genomförde skjutövningar med skarp ammunition och det finns än idag skarpladdad ammunition i marken.

zeltini-5

På basen finns dessutom en 3,5 meter hög stenstaty utformad efter Lenins huvud. Den står än idag kvar, starkare än Sovjet någonsin varit och kanske var det därför man valde att placera propaganda lite överallt på sina baser, för att påminna världen om att viljan aldrig kommer dö ut.