milovice-2

Jag har tidigare skrivit om det tjeckiska samhället Milovice som till viss del varit hem åt sovjetiska soldater, nu fick jag möjlighet att besöka platsen själv. Själva lägret heter Boží Dar och betyder ungefär Guds Gåva och anlades redan 1904. Sovjetunionen flyttade dock inte in förräns under senare halvan av 60-talet och använde det som en av sina baser utanför moderlandet för att snabbt kunna nå och slå emot sina fiender runt om i Europa.

Boží Dar var nämligen inte bara en utpostering av infanterister eller stridsvagnar utan en stor flygplats låg just i närheten som med tillhörande hangarer nyttjades friskt av sovjet. Men som alla vet så var inte tiden på sovjeternas sida utan 1991 började de numera ryska soldaterna att göra sitt uttåg ur Milovice och vid 1995 var militärbasen helt tömd på både människor och utrustning. Sedan dess har den alltså stått tom och den tjeckiska staten har gjort vad man kunnat med de medel man haft.

milovice-6

Området har sanerats på odetonerad ammunition och fallfärdiga byggnader har rivits medans man sålt ut den närliggande marken. Vad som var tydligt när vi trampade runt på de avspärrade gatorna var just hur fritt tidens tand hade fått gnaga på de militära lämningarna. Som om det inte var nog så hade även traktens pyromaner hittat dit och det fanns inte ett enda hus som var fritt från eldhärjningar.

Vad som gjorde det hela fascinerande var att få beskåda den speciella mosaiken på nära håll som användes på husen i Sovjetunionen under 70-talet. I Pripyat hittar man dessa hus i parti och minut men där är det svårt att finna lugnet för att i lugn och ro kunna ta in den särskilda byggstilen. Att tänka sig jobbet att sätta mosaikplattor, inte större än 5x5cm, på varenda bostadshus är en smärtsam tanke.

milovice-7

Dock är området väldigt vandaliserat och det finns mycket litet av värde kvar att se. De bostadshus som står kvar är svårt vandaliserade och skadade av upprepade eldsvådor, övriga byggnader är antingen rivna eller i sådant skick att de rasar av sig själva vilken dag som helst. Det fanns dock några spår kvar av den sovjetiska storheten i form av ursprungstexter på byggnader och de karaktäristiska cementvägarna.

milovice-5

Du kan alltid utforska flygfältet om du känner dig djärv. Den är fortfarande i bruk av hobbyflygare och det finns därmed en viss risk att du kommer i vägen för flygplan på väg till eller från landningsbanan. Bredvid landningsbanan syns de mycket speciella hangarerna som täckts av gräs för att undvika upptäckt från spionplan. Känner du inte för att trampa in på flygfältet så syns faktiskt hangarerna på långt håll och de är väldigt imponerande.

milovice-4

Som turist i Prag kan du själv ta tåget ut till Milovice och promenera till Boží Dar eller så finns det guidade turer. Min rekommendation är att hoppa över guiden och istället ta med dig ett trevligt sällskap att dela upplevelsen med.