gagra-5

Tidigare har jag skrivit om Hitlers enorma semesterprojekt Proravilket var den tyska tyrannens försök att skapa en semesterort för alla tyskar som ville få uppleva sommaren i lyx. Vad som utmärkte Prora var den enorma storleken som var nästan en halv kilometer lång och där alla rum vätte mot vattnet. Sovjetunionens ledare Lenin ville såklart inte vara sämre utan ansåg att han och hans folk också behövde en semesterort.

gagra-4

Valet föll på Gagra beläget i Abchazien vid Svarta Havet, som redan innan var en populärt turistort. Lenin deklarerade 1919 att det skulle bli en sovjetisk semesterort för alla arbetare och blev ett populärt tillhåll fram tills andra världskriget då Gagra istället användes för att vårda skadade. Platsen fick med tiden namnet den ryska rivieran och inhyste allt från utomhusaktiviteter med fiske, bad och utflykter till biografer och spabehandlingar.

gagra-6

Stämningen mellan Gagra och övriga delar av Georgien hade försämrats och ett 1992 bröt ett krig ut mellan Georgien och Abchazien vilket raserade stora delar av staden och som kostade enormt många människoliv. Styrande i Abchazien vände sig till Ryssland för hjälp och ryssarna förhandlade till sig något sorts uppgör med Georgien, men inte efter att fler fått sätta livet till.

gagra-1

Kriget var, som alla krig, en smutsig smutsig historia där många fick sätta livet till. Turiststaden Gagra var därmed också ute ur leken. På sistonde har turister börjat besöka platsen och viss återuppbyggnad har skett men än finns både rester av det blodiga kriget men även delar ur den sovjetiska eran kvar att beskådas. Allt från gamla hotellrum till en mycket välbevarad biograf finns att beskåda.

gagra-2