Jag är relativt ny när det gäller att utforska mina omgivningar, eller urban exploration som det också kallas. Researchen av allt som har med Pripyat att göra började redan 2008 men det var inte förrän 2011 som jag tog mig iväg. När jag kom tillbaka från resan började jag förstå precis hur mycket det kittlade min fantasi och min nyfikenhet. Allt detta övergivna och bortglömda, lämnat åt sitt öde av en generation som inte längre brydde sig. Vad var planen? Vad var tanken med att lämna saker bakom sig och gå vidare, vad flydde man från och vad flydde man till?

Under året som har gått så har jag fått se allt från övergivna vårdhem till övergivna fabriker. Tidigare skyddsobjekt som bara för 10-15 år sedan skyddades av den strängaste sekretessen och där lagens långa arm gärna statuerade exempel. En mängd militära lämningar från andra världskriget mötte oss under semesteresan genom Tyskland och under hösten har kameran fått blixtra både i ett gammalt sanatorium samt en övergiven handelsträdgård.

För varje objekt jag har börjat researcha och för varje bildset jag tittat igenom så har mitt intresse vuxit tiofalt. Känslan som infinner sig när man anländer till en plats som varit helt övergiven i flera år är enormt speciell och ger ett mycket speciellt välbefinnande. Rädslan över att bli upptäckt tvingar adrenalinet att fortsätta flöda medans glädjen över att få dokumentera en plats fångad i tiden inger ett speciellt sorts lugn.

Vissa tycker att det verkar konstigt och tvivelaktigt, vissa oroar sig för att man ska vandalisera. Jag förstår oron med tanke på att varje objekt man besöker i princip är antastat på något sätt. Tanken bakom allt är att få vara med och avbilda samhället precis som det blev lämnat, att få spara en bit av tiden vi levt i medans resten av världen springer vidare.

Kanske verkar det lite romantiserande eller högtravande men för mig är det ett sätt att få något verkligt att ta på, en känsla av att det vi lever i faktiskt existerar och att vi lämnar spår som betyder något. 2014 är snart här och jag hoppas att jag får samma möjligheter att utforska både Sverige och övriga delar av världen för att fota och bevara deras gömda hemligheter.