ikeshima-9

Vissa kanske minns hur jag tidigare har skrivit om den gamla gruvön Hashima eller Gunkanjima som den också kallas. Den är sedan länge tillbaka stängd för allmänheten och kan endast ses genom guidade turer som tar turisterna runt ytterdelarna av ön. Men finns det en av något i den här världen så finns det med största sannolikhet två av densamma och det gäller också för gruvöar i Japan.

Ikeshima är en annan ö där man tidgare bröt kol eftersom den befann sig ovanpå ett berg med mycket hög halt kol. Ikeshima stängdes inte förräns under 2001 och det var inte på grund av att fyndigheterna började sina utan på grund av allt högre personalkostnader som gjorde att utvinnandet av grundämnet inte längre lönade sig. Som med alla samhällen baserade kring en stor industri så flyttade invånarna ut i takt med att gruvan avyttrades.

ikeshima-8

Från de ursprungliga 8000 invånarna blev ungefär 300 personer kvar, människor som lever på pensionen från sin förra arbetsgivare. Vad som däremot inte kunde flytta när efterfrågan sjönk var alla bostäder. 1200 lägenheter uppfördes för att husera alla som arbetade i gruvan, det kanske inte låter som särskilt mycket men i relation till öns storlek så är det väldigt mycket.

Ikeshimas yta är endast 0.9 kvadratkilometer, skulle du få för dig att jogga runt ön så blir sträckan inte längre än 4 kilometer. Om man inte är helt haj på storlekar och ytor så kan det jämföras med Sveriges minsta ö, Bolmsö som är 42 kvadratkilometer stor och på den finns det inte 1200 lägenheter, det är ett som är säkert. Jämför man med något helt annat så är Arlanda 33 kvadratkilometer.

ikeshima-5

Under gruvön finns ett enormt nät av tunnlar som användes i brytningen av kolet, hela 96 kilometer tunlar hann man gräva ut innan det var dags att packa ihop. Dessa är idag plomberade och inte tillgängliga för besökare av säkerhetsskäl men all utrustning för att transportera kolet finns att beskåda, om än i något nedmonterat skick. Tunnlarnas längd resulterade i att, i gruvbranschens ögon sett, höghastighetståg beställdes för att garantera driften.

I dagsläget finns det några enstaka butiker som håller öppet på oregelbundna tider men om du åker till Ikeshima så är det nog inte shoppingen du åker dit för. Det finns möjlighet att följa med på guidade turer (mot betalning, såklart) men det är också möjligt att vandra fritt utan någon i hasorna. Invånarna gör du bäst i att lämna ifred eftersom de sedan länge tröttnat på nyfikna turister och snokande utforskare men det är väl inte heller därför man åker dit.

ikeshima-10

Husen står som de blev lämnade, vissa bommade med plankor medans vissa står öppna för väder och vind men alla berättar samma historia om en tillvaro som helt plötsligt inte riktigt räckte till. En historia om hur saker kan förändras och hur människan gång på gång visar att det i slutändan bara är profiten som spelar roll.

Nedan finns ett (av många) YouTube-klipp från Ikseshima:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=HTHsHUz-Fg0&w=640&h=385]