farghandel_1Bilden tagen ungefär 1,5 år efter stängning

Vi lever i ett omväxlande samhälle där allt förvandlas med rasande fart. Vi går från byar med småbutiker som har lite av allt till städer med hangarliknande stormarknader. Som om vi alla är med i någon sorts sekt samlas vi i samma städer, fler och fler, för var dag som går. Byarna och inlandet börjar sakta dö ut, hus spikas igen och butiker som låser sina dörrar för gott. Delar av vardagen som man tidigare tog förgivet är numera endast drömmar och grusade aspirationer.

farghandel_19Samma motiv men denna gång har ytterliggare fyra år förflutit

Färghandeln är ett företagsminne som av flera anledningar tappade sin plats i en värld som inte längre är sig lik. Det började under 40-talet som en blomsterhandel men blev med tiden en färghandel med inneboende parfymeri som sålde nästan allt därimellan. Från parfym och smink till mattor och tapeter för att till slut hamna i färghandelns rika värld. Ett gammalt familjeföretag med ett inarbetat namn och mycket blod, svett och tårar i väggarna.

farghandel_2Även denna tagen under 2010, viss oreda efter att utförsäljningen påbörjats

Men som med allt annat så är livet föränderligt, saker händer och sker utan att man har något att invända. En dag fanns det inga möjligheter att driva Färghandeln vidare och beslut togs om att låsa dörrarna. Denna gång för att aldrig öppnas igen. Mycket hade hänt, erfarenheterna från åren som gått ligger fortfarande som en tjock dimma i lokalen och känslan av att vandra i något som verkligen är genuint gör sig påmind.

farghandel_8Det ekar nästan av tomheten

Butiken i sig är större än vad jag lyckas visa med mina bilder. Den är långsmal och är uppdelad i otaliga rum som alla fyllde sin funktion oavsett om det var att sälja mattor, färg, vaxduk eller väskor. Lagret, som låg i källaren, är lika stor som själva butiken där tapetlagret var en mycket speciell upplevelse med flera tusen tapetrullar uppackade.

I en vardag där stormarknaderna växer sig allt större och kedjorna kopplar ett allt starkare grepp runt marknaden så finns det inte längre plats för mindre butiker. En sorts nationalskatt har gått förlorad utan att vi har hunnit reagera. I min vandring genom lokalerna finner jag pärmar med fakturor, dammsamlande butiksinredning och tapetböcker som nu är så gamla att de snart är moderiktiga igen.

farghandel_3Beslutet är taget och tiden kommer ta ut sin rätt

En del av livets kretslopp, en del av den ständigt förändrande vardagen som ser till att vissa saker stannar kvar och vissa förpassas till att bli endast minnen. Tiden går så fort att det är svårt att reagera över vilken inverkan det man gör idag har på vardagen imorgon men det är ofrånkomligt att vad varje person gör spelar stor roll på sista raden.

Färghandelns avslut är  smärtsam i sin rättframma uppvisning av sina tomma lokaler och sina avslutade transaktioner. Inget kommer någonsin att bli som det var förut och även om det inte är någon som förväntar sig det så är det en olustig känsla av hur lätt och flyktigt vi lever i den värld vi skapat oss.

farghandel_14