tankgraveyard3

Nu när ryssen är i full färd med att invadera sin granne och gamla lydstat Ukraina så börjar det dyka upp allt mer reportage från den forna lydstaten Ukraina. I området kring Kharkiv så finns nämligen en gigantisk stridsvagnskyrkogård där den sovjetiska militären en gång reparerade skadade stridsvagnar. Tempot var högt, i snitt 60 stridsvagnar per månad och 55 motorer per månad passerade militärens flinka fingrar.

tankgraveyard2

När Sovjetunionen föll så försvann också medlen och behoven till att hålla operationen igång och numera är området övergivet. Då och då dyker det upp någon ensam ingenjör som fått i uppdrag att reparera en modern stridsvagn från den ukrainska militären men i övrigt så är området låst och bommat. Inne på området finns mer än 400 stridsvagnar, alla från olika årgångar och med olika historier att berätta.

Fler bilder finns här