När man anländer till Pripyat så landar man vid stadens kulturcentrum som även fick namnet Energetik. Kulturcentrat har länge fascinerat mig. En knytpunkt som såg till att samla invånarna kring en gemensam sak och forma dem till starkare sovjetiska medborgare och jag har funderat över vilka andra liknande byggnader det kan finnas.

kutlurcenter-energetikPripyats kulturcenter som kallades för “Energetik”

Enligt den eminenta siten English Russia så byggdes det oftast ett kulturhus i varje stad, ibland till och med flera och de namngavs alltid efter den institiution eller det företag som de var associerade med. En kallades för Neutrino vilket anspelade på att staden där kulturhuset byggdes var en vital del av Sovjetunionens kärnkraftsarmada. Vilket ger en ledtråd till varför Pripyats kulturcentra kom att döpas till Energetik, min ryska är inte särskilt bra men det lockar tanken till att associera kring energi och kärnkraft även där.

kulturcenter-1

English Russia har lagt upp en rad bilder från ett kulturhus som verkar ha kallats för Steklyashka, på svenska blir det ungefär “glashuset”. Kulturhusen är den ryska motsvarigheten till våra medborgarhus där man visade filmer, anordnade danser och undervisade i olika aktiviteter. Vad som står klart är att ryssarna kunde det där med att bygga storslaget. Ändå mer fascinerande är det att huset fått stå orört så pass länge. Att det levereras en enorm byst av Lenin är ännu en bonus.

kulturcenter-3

Fler bilder hos English Russia