Kinas ekonomi är världens näst största efter vår granne i väst men i flertalet artiklar säger den ena experten efter den andre att Kinas tillväxt måste stabilisera sig för att det hela inte ska krascha. När det gäller byggandet av staden Caofeidian så lyssnade investerarna bara på de första fem orden i meningen och började därefter bygga vad som verkar ha blivit ännu en av asiens stora spökstäder.

caofeidian-2

Caofeidian är Kinas ambitiösa försök att flytta sina invånare från stadskärnorna och ut på landsbygden i ett sätt att få en bättre miljö och fler mindre städer. Just Caofeidian har det skrivits ganska mycket om i Sverige då den svenska ingenjörsfirman Sweco varit inblandad i planeringen av staden. Dock verkar det inte som att det var den svenska måttfullheten och känslan för “lagom” som man var ute efter.

Tanken är att sprida ut de kinesiska invånarna för att därigenom bygga ett moderna och samtidigt renare samhälle. Eftersom allt byggs från grunden så kan man enkelt satsa på miljövänliga och hållbara lösningar. Problemen för de kinesiska ekostäderna har dock hopat sig sedan dag ett då politikerna haft svårt att locka människorna från sina nuvarande hem till nya lyor.

caofeidian-1

Bygget av Caofeidian började redan 2003 då landmassan för den kommande staden införskaffades och första spadtaget togs sex år därefter men efter det har inte mycket hänt. Planerna för staden var stora och överallt började man spika, skruva och gjuta. Någonstans i all bygghets så gick något fel. Överallt byggdes det med förhoppningar om en snabb och ordentlig avkastning men trots att officiella uppgifter säger att första andelen lägenheter snabbt sålde slut så har byggnationerna avstannat.

Planen var att Caofeidian skulle ha 300.000 invånare år 2010. Hittils är siffran uppe i lite mer än 184.000 invånare och även om inte det är en liten siffra så är det långt från de storslagna planerna som fanns för staden. Numera har byggandet i princip avstannat och runt om i området så reser sig enorma stålskelett mot himlen, skelett som var början på byggnader som skulle husera allt från statliga organ till butiker.

caofeidian-3

I och med att byggandet avstannat och inflyttningen varit så pass låg så har också långivarna börjat kräva tillbaka mer och mer av de stundtals mycket generösa lån som gavs ut när byggandet av staden började. Allt är dock inte färgat av den gråa verklighetens tunga täcke, vissa kinesiska tidningar rapporterar om att staden nu kommit över sina ekonomiska svårigheter och att cementbilarna än en gång rullar på stadens gator medans nya invånare flyttar in.

Huruvida det ligger någon sanning i det eller om det är en del av den kinesiska propagandaapparaten är svårt att avgöra men helt klart är det att Caofeidian fortsätter ha en rejäl uppförsbacke och det ser inte ut att bli lättare inom någon snar framtid.