Moldavien är ett land som länge förbryllat mig. Enda gångerna jag hört det nämnas har varit under Melodifestivalen men jag har aldrig riktigt tänkt på det som ett land eller en plats att besöka. Inte förräns jag fick veta att det finns en övergivet cirkus, mitt i Moldaviens huvudstad ChisinauMoldavien var en gång en del av det en gång så mäktiga Sovjetunionen och är efter separationen från moderlandet väldigt beroende av importer då man själv inte har några gas eller koltillgångar.

cirkus-3

Det man förlitat sig på är exporter av t.ex vin då marken lämpar sig väl för jordbruk men på grund av politisk instabilitet och hög korruption har det varit svårt att få landet att landa helt på fötter. Kanske är det en anledning till varför man lämnat cirkusen, som är belägen mitt i staden, till sitt öde. Den byggdes 1981 i klassisk sovjetisk stil med rejäla trappor, imponerande konstnärliga utsmyckningar och oerhört effektfulla ljusinsläpp.

cirkus-2

2004 stängdes cirkusen för reparationer och har sedan dess aldrig öppnat igen. Med plats för 1900 personer och en kupol som går att öppna under sommaren så var det utan tvekan en respektingivande byggnad som stängdes. 2008 tog ett cypriotiskt företag över hyreskontraktet för byggnaden mot kravet att man skulle färdigställa reparationerna och öppna cirkusen igen. Tre år därefer hade inget hänt och staden Chisinau tog tillbaka cirkusen med planer att driva den i egen regi.

cirkus-7

Hittils har inga reparationer gjorts och det verkar orimligt att det skulle hända inom den snaraste framtiden. Särskilt med tanke på att Moldavien räknas till det fattigaste landet i hela Europa. Vad som är fascinerande är att ytterst få försökt ta sig in i byggnaden. Vad som finns därinne är en helt oförstörd cirkuslokal med originalinredning, lager med lager av damm och en historia som skulle vara en dröm att få uppleva.

cirkus-8