Precis som att Pripyat har ett övergivet nöjesfält så har även Tysklands mest levande stad, Berlin, också sin beskärda del av nedlagd familjeunderhållning i form av ett mindre nöjesfält. Grunden till nöjesfältet lades redan 1969 men det dröjde till 1991 innan alla bitar hade fallit på plats och nöjesfältet som kommit att kallas för Spreepark uppstod. Dock verkar det som att ägaren Norbert Witte hade en del ruffel och båg-affärer på sidan om, något som blev tydligt senare under nöjesparkens livstid.

spreepark-7

När Spreepark öppnade så fanns där fler åkattraktioner än vad det är idag, allt från pariserhjul och sjörövarskepp till tekoppar. Allt rymdes på 29.5 hektar och tog vid sina glansdagar emot mer än 1.2 miljoner besökare per år. Som jämförelse så är Gröna Lund 35 hektar och tar emot ungefär 1,4 miljoner besökare per år. Allt eftersom tiden gick så gjorde sig ägarens problematiska ekonomi påmind och parken började dras med allt större skulder. Man tvingades höja inträdesavgifterna för att försöka täcka skulderna.

Detta i kombination med att inga nya attraktioner lades till och att antalet parkeringsplatser var väldigt få gjorde att antalet besökare per år sjönk till ynka 400 000. 2002 valde Witte att lägga ner Spreepark och lämnade Berlin för LimaPeru. Han lyckades dessutom få med sig några av åkattraktionerna med förklaringen att de behövde repareras och att det endast kunde göras i Peru.

spreepark-3

Här tar historien en något oväntad vändning. Norbert Witte öppnade där en ny nöjespark tack vare de åkattraktioner han fått med sig. Dock verkar det inte som att nöjesfälts-branschen är en som blir lättare andra gången gillt utan även i Peru gick Witte i konkurs. 2004 dömdes Norbert Witte till sju års fängelse för att ha försökt smuggla 180 kilo kokain i masterna till sjörövarskeppet när han var på väg tillbaka till Berlin. Två år efter det dömdes Wittes son till 20 års fängelse för drogsmuggling.

Nöjesparken har stått öde sedan 2002 och under de senaste åren har det funnits möjlighet att följa med på guidade turer genom området. Dock köptes området upp i år av staden Berlin och turerna ställdes omedelbart in. Vad som kommer hända med området är fortfarande oklart men nedmonteringen har påbörjats och det är bara en fråga om tid, på grund av Spreeparks centrala placering så är det väl ingen skräll om det dyker upp planer på bostäder eller kontor.

spreepark-2

Om du har vägarna förbi Berlin så uppmuntrar jag dig till att svänga förbi Spreepark, det ligger väldigt centralt och kommer nog inte att stå kvar så värst länge till. Dock verkar det stundtals vara väldigt välbevakat så var försiktig.

Spreepark hittar du här:

spreepark-karta