Sverige förtätas precis som så många andra länder. Invånarna dras naturligt mot stadskärnorna och viljan att “bo där det händer” är större än någonsin. Barnafödandet har däremot inte ökat i samma takt som utflyttningen vilket har förvandlat många samhällen till ett existensmässigt frågetecken. Kristineberg är en av dessa samhällen som en gång var en blomstrande och livskraftig del av det svenska samhället.

kriberg-1
Då menar jag inte Kristineberg utanför Stockholm utan Kristineberg i Lyckseles kommun, ett samhälle som fick sin start redan under 1800-talet. Malmfyndigheter gjordes tidigt men det dröjde fram till 1930-talet innan samhället verkligen började blomstra kring gruvan och det Kristineberg som existerar idag växte fram. Enligt folkräkningen bodde det nästan 1100 personer i samhället under 50-talet, även om det sägs att det stundtals var uppemot 1500.

kriberg-3

Vad som hände därefter är svårt att säga. Boliden har skött driften av gruvan men av vad jag kunnat gräva fram så har driften slimmats ner och när anrikningsverket lades ner bör det ha betytt en ganska ordentlig neddragning av arbetsstyrkan. För ett samhälle som existerade kring en enda industri så blev detta ett hårt slag. Som ett brev på posten så stängde därefter butikerna i Kriberg och när den lokala matbutiken slog igen så var det som att luften gick ur kvarvarande invånare.

kriberg-6

Idag bor det cirka 250 personer i byn och det verkar inte bli fler. En tvåvåningsvilla på 188m2 med breband och fjärrvärme finns att köpa för 37.000kr, för att köpa något liknande i Stockholm eller Malmö så räcker det inte ens om man lägger till två nollor på slutet. Ödet verkar onekligen vara bestämt när det gäller Kristineberg och de är långt ifrån ensamma om sin dödsdom.

kriberg-4