Estland är inte ett särskilt stort land, till ytan är det endast en tiondel så stort som Sverige så det kanske inte är så konstigt att debatterna kring Linnahalls vara eller icke vara stundtals nästan når aggressiva former. Tallinn, som är huvudstaden i Estland rymmer ungefär 400.000 personer och är ett populärt resmål för personer som vill fylla på spritförrådet eller de som vill se en baltisk kuststad.

linnhall5

Linnahall ligger mitt i hela härligheten. För vissa som en fluga i soppan och för andra (jag) som grädden på moset. Byggnaden uppfördes då Estland fortfarande var en del av Sovjetunionen och stod klart 1980 för att användas för konserter, hockeymatcher och seglingstävlingar.

linnahall4

Anledningen till varför man valde att bygga en enorm lokal för att husera något så specifikt som seglingstävlingar var för att Sovjet arrangerade sommar OS 1980 och behövde en plats att förlägga tävlingarna på eftersom Moskva inte har rätt förutsättningar.

linnhall4

Beslutet om att bygga i Tallinn togs 1976 och tiden var knapp. Kolossen Linnahall byggdes på klassiskt sovjetiskt vis med  massor av cement, raka linjer och en nästan kryptiskt upprepade arkitektur. Dock tummades det på byggkvaliteten och det har flertalet gånger höjts röster kring huruvida bygget i huvudtaget borde stå kvar då det behövs stora investeringar för att återställa Linnahall till sin forna glans och samtidigt framtidssäkra konstruktionen.

linnahall3
Linnahall på tiden då det begav sig

1996 stängdes Linnahall och har sedan dess stått låst. Vissa delar av byggnaden har byggts om och använts som nattklubb samt att Estlands enda regelbundna helikopterlinje utgår från Linnahall. Trots att den större delen är låst har flertalet människor lyckats ta sig in och har i vanlig ordning vandaliserat både utsidan och den spartanska insidan.

linnahall9

När jag tog mina bilder i början av sommaren 2014 så märkte jag hur en av ytterportarna stod öppna men i valet och kvalet mellan att försöka ta mig genom den relativt nya taggtråden oskadad så stod jag över, att spendera den resterande tiden av semestern på hotellrummet med sönderskurna ben lockade inte.

linnahall12

Idag debatteras det friskt huruvida Linnahall ska rivas eller ej för att göra plats för något annat. Senast 2011 fanns det planer på att riva Linnahall och istället bygga kustlägenheter på samma plats. Planerna föll dock igenom och inga nya investerare med kapital att spendera har dykt upp. Det finns dock en chans att Linnahall får stå kvar i någorlunda oförändrat skick. Linnahall kan nämligen komma att placeras på en världsarvlista och då kommer estländarna att få dras med sin cementkoloss för all framtid.