Tallinn är en inte helt okänd stad för många svenskar, mycket populär för sina låga priser på öl, vin och sprit samt den gemytliga stämningen i staden. Något som däremot alla inte vet är att det finns ett gammalt sovjetiskt fängelse mitt i den estländska kuststaden TallinnPatarei, som fängelset heter, började sin historiska resa redan på 1800-talet.

Ingången till en av alla rastgårdar, fem meter ovanför stod vakterna och bevakade det hela..

Ingången till en av alla rastgårdar, fem meter ovanför stod vakterna och bevakade det hela..

Tsar Nicholas beordrade att ett fort skulle byggas i den taktiskt belägna kuststaden och Patarei stod färdigt 1840. Patarei har därefter haft en rad olika funktioner tills 1919 då det omvandlades till ett av Sovjetunionens fängelser och förblev ett fungerande sådant till 2004 då Patarei stängdes.

Gången som ledde fram till vad som kändes som ett förhörsrum, mycket otrevlig stämning.

Gången som ledde fram till vad som kändes som ett förhörsrum, mycket otrevlig stämning.

Fängelset var byggt för 2000 personer men huserade som mest 4600 personer. Jämför detta med Sveriges största fängelse, Kumlaanstalten, som rymmer cirka 500 interner. Som med så mycket annat från Sovjetunionens epok så finns det ganska mycket smutsiga detaljer i historien.

Kändes stundtals som att man vandrade genom filmkulisser...

Kändes stundtals som att man vandrade genom filmkulisser…

Enligt de knapphändiga uppgifter som finns att tillgå så var det inte ovanligt att fångar avrättades av KGB inne i fängelset, något som inte känns helt omöjligt med tanke på att KGB hade sitt estländska huvudkvarter bara några hundra meter därifrån. Jag fann även ett rum som kändes väldigt underligt, direkt när jag klev in i rummet så kändes det som att det kunde använts vid förhör eller något värre.

Ett av fångarnas arbetsrum, för "arbetsterapi".

Ett av fångarnas arbetsrum, för “arbetsterapi”.

Rummen i Patarei är välbevarade och i det skick som de var när fångarna lämnade dem, förutom den vanliga oordning som uppstår när människor utforskar rum och byggnader. Under mitt besök stötte jag faktiskt på tre ryska tonåringar som spelade in en musikvideo i en av de mörkaste rummen av fängelset. Jag är ingen kännare av rysk rapmusik men jag kan nog lova att den inte slår igenom.

"Woaah" sade jag högt för mig själv när jag klev in i operationssalen, helt makalöst.

“Woaah” sade jag högt för mig själv när jag klev in i operationssalen, helt makalöst.

Högvinsten är såklart de skräckinjagande operationsrummen i Patarei. Det är svårt att inte fascineras och samtidigt skrämmas av vad som egentligen hänt här under åren som gått. Som med alla övergivna byggnader så tar tidens tand sin beskärda del för var dag som går, bara för ett år sedan tvingades fängelset stänga på grund av problem med elektriciteten (som är obefintlig i många rum).

Originalanteckningar!

Originalanteckningar!

Dock spelar det inte så stor roll. Byggnaden är väldigt stor och trots att många delar är avstängda för allmänheten så kan du spendera många timmar tillsammans med andra likasinnade utan att behöva se samma rum två gånger. Just att det finns så mycket kvar i fängelset och att det är i sådant bra skick gör besöket oerhört spännande.

Ett av doktorernas arbetsrum, mycket stämningsfullt.

Ett av doktorernas arbetsrum, mycket stämningsfullt.

Har du möjlighet att besöka Tallinn så ska du absolut promenera till Patarei, det kostar 2 EUR att gå in på området och sen är det upp till dig vad du vill göra av det. Klättra upp i vakternas utkikstorn eller bläddra igenom gamla ryska böcker i biblioteket. Fängelsets historia bjuder på många upplevelser som kommer finnas med dig en lång tid framöver.