Godym var en av Sovjetunionens viktigaste hemliga städer när det gällde att försvara sig mot en eventuell amerikansk kärnvapenattack. Beläget i Tjuktjien i nordöstra Ryssland så var det den militärbas närmast belägen USA. Från basen till San Francisco är det lite drygt 500 mil och stationerat här fanns kärnvapenmissilen RSD-10 som kunde skjutas mot mål på upp emot 550 mils avstånd.

gudym-3

Cementvägar, mycket vanliga på tiden då basen byggdes och som står emot tidens tand oväntat bra.

Godym kallades även för Anadyr-1, vilket var ett vanligt sätt att benämna städer som var så hemliga att de inte fick egna namn eller ens fick existera på kartor. (Jag har skrivit om begreppet hemliga städer här samt om spökstaden Skrunda-1 här) Systemet med hemliga städer finns än idag och det är oklart hur många hemliga städer som är aktiva i Ryssland, det sägs ligga kring 15 stycken men ingen vet säkert.

gudym-2

Beläget långt ifrån övrig civilisation och i ett klimat som inte uppmuntrar till oinbjudna grannar.

Staden fick faktiskt sitt smeknamn av att boende i Anadyr-1 började kalla samhället för Godym efter generalen som basade för bygget, General Godymov. Dock fick han själv inte uppleva någon större storhetstid för sitt superhemliga samhälle då han valde att ta sitt liv kort efter att uppförandet av staden färdigställts.

gudym-6

Många av husen är byggda helt i trä vilket ger dem ett mycket speciellt och “mjukt” utseende.

En hel del rykten florerar kring Godym, vissa mer troväridga än andra. Det är vad som gör Godym så spännande. Det sägs till och med att nazisternas Ahnenerbe-dokumentation förvarades i GodymAhnenerbe var den forskning som nazisterna samlade på sig i hopp om att bevisa den ariska rasens storhet och ohejdbara framtid. Staden är tidstypisk med betonggator och stora livliga propagandamålningar på modiga sovjetiska soldater redo att slåss för moderlandet.

gudym-5

En välkomsthälsning som sett bättre dagar.

Någon framtid hade dock inte Anadyr-1 att se fram emot. 2002 flyttade de sista invånarna från basen och den har sedan dess stått tom. Under det kalla krigets absolut kallaste dagar så var Anadyr-1 välförsedd med mat, bränsle och annat som dess invånare behövde. De som bodde och arbetade i staden var välbetalda och hade en bra ersättning från staten för sitt något aviga livsval, placerad på utkanten av det normala samhället.

gudym-11

Godym hade både matbutik och underhållningsutbud.

Efter sig lämnade man ungefär 50 hus. De flesta ståtliga verk av trå i bra skick. Skicket lär bestå då klimatet är kallt och torrt, perfekt för att bevara något i ursprungligt skick för en betydande tid framåt. Dock verkar inte ens tidigare hemligstämplade militärbaser vara immuna från vandaler då diverse löst folk har åkt igenom och släpat ut allt från möbler till skyddsutrustning på gatorna.

Var ligger Godym?

gudyn-karta

Klicka för exakt karta!