Ryssland har allt. En tämligen galen ledare (yes Putin, im looking your way), fler spökstäder än man hinner besöka under ett år och därtill flertalet underliga forskningsanstalter. Tidigare har jag skrivit om den övergivna partikelacceleratorn i Ryssland samt om den topphemliga militära basen som en rysk tjej lyckades ta sig in i helt obemärkt.

tesla-2

Frågan är om inte VNITZ VEI är häftigare. Det är en rad med teslaspolar, enorma teslaspolar, uppställda bara några mil utanför Moskva. Dessa har använts vid bland annat flygplansutveckling för att uröna hur ett flygplan skulle uppträda om det träffades av blixtar under en flygning.

tesla-1

Hela området mäter 24.000 kvadratmeter och är så gott som övergivet. Lustigt nog så går det att hyra anläggningen om man vill försöka sig på några egna försök men med tanke på skicket som området och spolarna är i så börjar nog deras dagar vara räknade.

tesla-3

Granne med teslaspolarna byggdes en annan enorm byggnad, en gigantisk kupol, som kom att kallas Allure. Detta enorma objekt var tänkt att användas i forskningen kring hur EMP och elektronmagnetisk strålning påverkar oss och elektroniken kring oss. Dock var inte ambitionerna större än vad byggmästarnas kunnande var och hela byggnaden rasade faktiskt innan den stod färdig.

tesla-5

Det sägs att teslaspolarna i VNITZ VEI kan generera lika mycket energi som hela Rysslands energitillverkning (kärnreaktorer, vindkraftverk, olja, kol osv). Frågan är väl vad man ska göra med en maskin som under en kort stund kan producera en sådan oerhörd energi.

tesla-6

Tills det att anläggningen rasat eller någon funnit ett annat användningsområde för teslaspolarna så står det som en av Sovjetunionens många bisarra byggnadsverk. En utforskare har filmat området med sin quadcopter, se nedan!