Det blir lätt att man snöar in sig på vissa områden när man söker övergivna hus, fabriker eller militärbaser. Området kring Berlin fullkomligt svämmar över av övergivna platser och stundtals känns det som att hela Kina en dag kommer att vara en spökstad. Inte på grund av avfolkning men på grund av landets mycket ambitiösa byggnadsprojekt som fortsätter i aldrig avstannande tempo.

irland-2

Men Irland då? Ett land som jag sällan ägnar en tanke såvida man inte talar om IRA eller whisky men det verkar finnas en hel del övergivna objekt att beskåda där med. Det fann fotografen Valérie Anex när hon 2011 spenderade några veckor med att åka runt i sitt hemland och fota husbyggen som antingen aldrig färdigställts eller hus som inte verkade ha hittat en ägare.

irland-5

Två år efter sitt fotoreportage gjorde hon en ny resa och läget var tämligen oförändrat. Enligt Valérie så var det kanske 30% av husen som fått inneboende medan kvarvarande hus sakta vittrar bort. Jag har kollat upp några av adresserna som Anex angett och det verkar faktiskt stämma, det finns mängder med nybyggda övergivna hus runt om i Irland.

irland-4

Husen är idag värda en bråkdel av vad de en gång värderades till och de som redan hann skriva på kontrakten för husen innan lånebubblan sprack 2008 är idag ägare till mycket dyra lån som mest troligt aldrig kommer betala sig.

irland-1