Den 23e februari hölls avslutningsceremonin för 2014 års vinter-OS i Sotji och många hoppades att det inte bara skulle markera avslutningen för en världsomspännande tävling men också en början på något nytt. Eller kanske en fortsättning på det man satt igång. Som med så många andra os-städer så hade enorma anläggningar och boenden byggts upp för att husera funktionärer, tävlande och åskådare.

En samling hotell som aldrig hann färdigställas utan lämnades vind för våg.

En samling hotell som aldrig hann färdigställas utan lämnades vind för våg.

I OS-sammanhang är det mer en regel än ett undantag att staden som agerat värd för spelen faller i en sorts glömska efter att avslutningsceremonin genomförts. Staden i sig försvinner inte men de olympiska spelen bidrar sällan med någon ytterliggare turistström. Som exempel är det först på senare år som Berlin rustat upp delar av OS-byn, som under årtionden fått förfalla i väntan på bättre tider.

Parkeringshusen ekar tomt och verkar istället användas som temporär lagringsplats för.. toalettstolar?

Parkeringshusen ekar tomt och verkar istället användas som temporär lagringsplats för.. toalettstolar?

Ombyggnationen och förändringen av Sotji förväntas ha kostat mer än 51 miljarder dollar. 51 miljarder dollar. Vi tar det en gång till. Att rusta Sotji för att anordna vinter OS enligt kraven ställda av den ryska delegationen så hamnade slutnotan på 51 miljarder dollar. I början låg budgeten på blygsamma 12 miljarder dollar, vilket är tre gånger så mycket som OS-spelen i London två år tidigare.

Vackert och i princip övergivet.

Vackert och i princip övergivet.

I dagsläget kostar en dollar 6.99, vilket resulterar i 355 miljarder kronor. Rapporter från Ryssland domderar ut att vinter OS 2014 gick med vinst, något som analytiker och övriga kännare mottagit med en stor nypa salt. Men vad hände med Sotji efter att spelen avslutats och vad är planen framåt?

Byggkvaliteten i det som (hastight) sattes upp inför vinterspelen börjar visa sig..

Byggkvaliteten i det som (hastight) sattes upp inför vinterspelen börjar visa sig..

Som det verkar så har staden blivit något av en modern spökstad utan varesig turister eller nyfikna ryssar på genomresa. Om några veckor kommer Formel 1-cirkusen till Sotji och racingbanan som byggts upp har dragits genom invigningshallen. Därefter hoppas ortsbor och ansvariga politiker på en skidåkande turistström som förhoppningsvis ska kunna fylla både skidbackar, hotellrum och parkeringshus.

I bakgrunden ser vi skidbackarna som nu de ansvariga politikerna hoppas ska locka turister när skidsäongen kommer.

I bakgrunden ser vi skidbackarna som nu de ansvariga politikerna hoppas ska locka turister när skidsäongen kommer.

Flertalet byggen hann aldrig färdigställas innan vinterspelen avslutades och övergavs därmed när OS-spelen lämnade Ryssland. Vad som kommer hända med de halvfärdiga husen och slitna vägarna vet ingen. Ryssland har en förmåga att koncentrera sin ekonomiska makt där den behövs för att på så sätt sända ett budskap till omvärlden men färdigställandet av Sotji verkar ligga väldigt långt ner på prioriteringslistan.

Ett shoppingkvarter i Sotji, inte högtrafik direkt.

Ett shoppingkvarter i Sotji, inte högtrafik direkt.

För den som är lite ruinintresserad och som har lite tålamod så kan man nog tänka sig att Sotji kommer att förfalla ytterliggare och kommer nog inom 10-15 år att ha förändrat sitt utseende drastiskt.