Så är ännu ett år över. 2014 har som bekant passerat och ett helt nytt år har tagit sin början. Känslan av hur åren går och hur tiden tävlar med sig själv är en märklig känsla. Stundtals känns det som att möjligheterna är oändliga, tiden evig och lusten enorm.

2014 var ett hyfsat “produktivt” år när det gäller utforskande. Räknar jag tillbaka så hanns det med ett antal resmål:

Några av dessa har jag inte hunnit skriva om än, till viss del för att jag fortfarande smälter alla intryck. Allt från att gå genom rosenbuskar för att nå Chateau Miranda till att klämma sig under en mycket robust mur i Wunsdorf. Det lämnar många intryck och minnen som för stunden läggs på hög i det undermedvetna medan man banar väg mot sitt mål.

2014 var också väldigt lärorikt när det gäller själva logistiken kring att resa runt i andra länder och att orientera sig på bästa sätt. Vi hyrde bil och där lärde vi oss att det verkligen inte går att räkna med GPSen som hyrbilsbolagen erbjuder. Både i Belgien och Tyskland hyrde vi en GPS samtidigt som vi hämtade bilen, något som visade sig leda oss mer fel än rätt.

Uppdaterade med fräscha kartor hade det varit en barnlek att ta sig fram genom de okända vidderna men med kartor som inte uppdaterats på 4-5 år så blev resorna miltals längre med flera underliga omvägar genom byar och samhällen med resultat att bensinen nära tog slut. Mitt ute på den tyska landsbygden, inte precis ett drömscenario.

Läxa nummer 1

Kostnaden för att hyra en GPS bör läggas på ett kontantkort i det aktuella landet så kan man istället förlita sig på Google Maps. 

Dessutom visar det sig att en het sommar med en undermålig GPS i ett land där allt till slut ser likadant med undermålig tysk radio tär på tålamodet och gör att varenda diskussion blir en förhandling av oproportionerlig omfattning..

Viktigt är att man har koll på alla detaljer. Beger man sig ut klockan 07.00 på morgonen så gör man bäst i att verkligen dubbelkolla allt. Som hur lång promenaden till hyrbilsfirman är. Något som ser ut som en “ganska snabb promenad” förvandlades till en gångmarsch på 1,1 mil genom ett sovande Berlin.

Även detaljer som handlar om boende och bil är viktigt. När man får hämta/lämna bilen samt att man faktiskt bokat hotellrummet för hela resan. Det sista visade sig bli ett problem när vi återkom från att ha sett Elisabeth Sanatorium och våra nyckelkort till rummet fungerade inte längre. Mitt i all bokningshets så lyckades vi boka en dag kortare än vad vår vistelse egentligen var.

Det löste sig tacksamt nog, förvisso till ett överpris för rummet men det var det värt för att få komma upp till sitt provisoriska hem och äntligen få vila benen.

Läxa nummer 2

Dubbelkolla allt innan bokningen slutförs. Kontrollera därefter allt igen samt en gång till när du kommer fram, kontrollera igen.

Det var långa, intensiva, stundtals prövande och energikrävande dagar. Stundtals kändes det som ett jobb som ingen ville slutföra. Ingen hade tvingat oss ut i Europa på upptäcktsfärd, ingen hade uppmuntrat oss till att gå runt i de fulaste och mest slitna kläderna vi kunde hitta.

Vi klev upp tidigt (för att vara på semester iallafall). Dagarna började vid 06-tiden med frukost och därefter in i hyrbilen för att åka rakt mot det okända. Mycket tid spenderades längs vägarna men när vi väl funnit våra objekt så lade vi minst lika mycket tid på att röra oss genom områden osedda.

Totalt har många timmar lagts på att krypa längs buskar och klättra över murar kombinerat med ett försiktigt smygande för att undvika vakter och polis.

När vi kom hem kände jag en total avsmak för allt vad som hade med resor, utforskande, fotografi och urban exploration att göra. Jag ville bara vara hemma och inte tänka på något som var övergivet, bortglömt eller förstört. Naturligtvis var det en övergående fas även om jag för stunden försökte hävda annorlunda.

Nu är vi i planeringsstadierna för nästa semester och jag har svårt att se hur jag ska kunna slå av på takten. Tiden på jorden är begränsad och varför sluta när fortfarande är så spännande och utvecklande?

Läxa nummer 4

Kom ihåg att planera in lite mer fritid under semestern alternativt avsluta resan med en “semester under semestern”.