Tidigare har jag skrivit om den övergivna och otillgängliga ön mitt i New York och det verkar som att det inte bara är USA som har en historia av att isolera sjuka och döende på öar. Öar som därefter lämnats åt sitt öde i takt med att utvecklingen inom sjukvården avancerat. Ett exempel på dessa isoleringsanstalter är Poveglia Island utanför Italiens kust, en ö som förblivit övergiven sedan början av 1900-talet.

Poveglia sågs länge som obeboelig av traktens invånare och det var inte förrän 1793 som den kom till användning och då som förvaringsort för ett antal sjömän med böldpest. Rädslan för smittan var stor och ön fortsatte som sista anhalt för pestsmittade till 1814. Enligt försiktiga beräkningar dog över 100.000 personer på ön i sviterna av pesten.

För att förhindra spridning brändes kropparna i enorma massgravar. Den som besöker ön idag kan fortfarande hitta aska och benrester från den barbariska (men antagligen nödvändiga) hanteringen av kropparna. Öns bistra användningsområde stoppade dock inte dåtidens entreprenörer utan 1922 sadlade man om och etablerade ett mentalsjukhus i de befintliga lokalerna.

Till mentalsjukhuset skickade man alla som inte passade in eller som kunde tänkas bära på en sjukdom med psykiska rötter, vilket med dåtidens kuvade förståelse för människans inre kunde resultera i en hel del märkliga deporteringar till den mytomspunna ön. Arbetandes vid Mentalsjukhuset fanns även en doktor som enligt rapporter använde sig av de intagna för en hel del fruktansvärda experiment på den mänskliga hjärnan.

För sin egen sjuka nyfikenhet experimenterade han på människor för att se vad som hände vid olika hjärnskador, skador som han själv orsakade genom att på olika sätt lobotomera patienterna. Doktorn dog efter några år efter ett uppenbart självmord, det sägs att han kände sig förföljd av de dödas andar och avslutade sitt liv genom att kasta sig ner från sjukhusets klocktorn. För alla intresserade av det paranormala och övernaturliga så bör Poveglia vara ett intressant resmål då det länge talats om att den  övernaturliga aktiviteten där lär vara betydligt högre än någon annanstans.

Dels på grund av alla som dog i pesten men naturligtsvis även på grund av den sjuka doktorns barbariska experiment. Italienska myndigheter försökte 2014 att sälja ett 99 år långt hyreskontrakt för ön i ett led att balansera statskassan något. En intresserad investerare bjöd lite över 500.000 Euro för kontraktet men fick enligt källor avslag då Poveglias läge vara värd betydligt mer. Att en eventuell entreprenör skulle behöva spendera stora mängder kapital och tid till att städa upp ön verkar inte spela in.

Poveglia Island förblir där,ed övergivet med en skrämmande historia som inte går bort i första taget. Det sägs att investeraren som var villig att betala för hyreskontraktet hade planer att förvandla ön till en lyxresort men om det verkligen är någon som skulle vilja leva och bo på en plats med en sådan bister historia är tveksamt.

Om du önskar besöka Italiens övergivna ö Poveglia Island så är det fullt möjligt om än lite meckigt. Inte helt oväntat så stannar inga turistfärjor på ön men om du har lite pengar över så är det fullt möjligt att muta någon lokal fiskare för att ta med dig ut. Se bara till att han stannar kvar och tar dig i land när du är klar med din upptäcksfärd.

Var hittar man Poveglia Island?

poveglia-karta